Kim Džong Un stigao u Rusiju dan prije susreta sa Putinom

RSE
Autor 24.4.2019. u 10:05

Kim Džong Un stigao u Rusiju dan prije susreta sa Putinom

Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un stigao je vozom u Rusiju dan pred samit sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sjevernokorejski državni mediji ranije su potvrdili da je Kim krenuo svojim oklopnim vozom iz Sjeverne Koreje, ali nisu naveli mjesto odakle je pošao.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap objavila je slike Kima obučenog u crni kaput i sa šeširom kako se sastaje sa ruskim zvaničnicima na željezničkoj stanici Hasan blizu ruske granice sa Sjevernom Korejom. Ruska agencija TASS je javila, pozivajući se na lokalnog zvaničnika, da je Kim dočekan cvijećem i hljebom i solju.

Kim Džong Un će nastaviti put do Vladivostoka gdje će u četvrtak imati sastanak sa Putinom.

Očekuje se da će u srijedu kasno popodne stići u Vladivostok i prisustvovati večeri koju priređuje zamjenik ruskog premijer Juri Trutnev, prenose južnokorejski mediji. Poslije sastanka sa Putinom, on bi mogao da obiđe susjedna postrojenja i znamenitosti prije nego što krene kući u petak.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je za ruske medije da će samit biti posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu i da će Rusija nastojati da učvrsti pozitivne tendencije koje su proizašle iz sastanaka američkog predsjednika Donalda Trampa sa Kimom.

Putinov savjetnik je rekao da će se Kremlj truditi da stvori preduslove i povoljnu atmosferu za postizanje solidnih dogovora o problemu na Korejskom poluostrvu.

Kimov drugi samit sa Trampom u februaru u Hanoju završio se bez ikakvog dogovora zbog neslaganja oko američkih sankcija. Od tada, koliko je poznato, nije bilo kontakata na visokom nivou između SAD-a i Sjeverne Koreje, iako su obje strane izrazile spremnost za održavanje trećeg samita.

Kim želi da SAD ublaži sankcije kao uzvratnu mjeru za neke djelimične korake ka razoružanju koje je on preduzeo prošle godine ali SAD insistira na tome da sankcije ostane dok Sjeverna Koreja ne preduzme odlučnije korake ka denuklearizaciji.

Neki stručnjaci smatraju da bi Kim mogao pokušati da pojača svoje veze sa Rusijom i Kinom. Sjeverna Koreja sve više izražava nezadovoljstvo zbog zastoja u pregovorima sa SAD-om. Prošle nedjelje Sjeverna Koreja je testirala novo oružje i zatražila da se državni sekretar SAD-a Majk Pompeo skloni iz nuklearnih pregovora.

RSE

RSE
Autor 24.4.2019. u 10:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija