Kim i njegovi rođaci: Najopasnija familija na svijetu

tačno.net
Autor 13.4.2013. u 08:30

Kim i njegovi rođaci: Najopasnija familija na svijetu

Ko određuje sjevenokorejski ratni kurs? Vlast ne pripada samo mladom diktatoru Kim Jong Unu, tu su i dvije sive eminencije iz porodice. Jedna od njih je sada tako uticajna kao nikada prije.

By: Andreas Lorenz

Preveo: Ešref Zaimbegović

Ipak nije tako da ga svi na svijetu mrze. Upravo proteklih dana, godinu poslije njegovog preuzimanja vlasti, dobijao je Kim Jong Un čestitke, pisma, bukete cvijeća od „partijskih i državnih rukovodilaca, prominentnih osoba, političkih partija i organizacija iz Kine, Rusije, Kube, Južne Afrike i drugih zemalja“. I predsjednik Palestine, Mahmoud Abbas, poslao mu je pozdrave. Socijalistička partija afričkog Benina uzela je Kima za počasnog člana.

Uoči 101. rođendana osnivača države Kim Il Sunga 15. aprila „ocjenjuju“ učesnici jednog internacionalnog festivala u Pjongjangu „besmrtne pobjede“ unuka. To je mladi diktator ostvario time „što je Demokratsku republiku Sjevernu Koreju doveo na status nuklearne sile i  ponosnog proizvođača i lansera satelita“.

Kim Jong Un ima obožavaoce svuda u svijetu, tako ovih dana ponavlja državna tiskovna agentura KCNA. Ona naprimjer izvještava o tome da je šef sjevernokorejske sigurnosne policije, za vrijeme posjete u Mongoliji, preuzeo jedan poklon za Kima.

U samom Pjongjangu približava se vrhunac političkog kalendara: za rođendan Kim Il Sunga vjerovatno će opet u glavnom gradu paradirati trupe, da bi odale počast “vječnom predsjedniku”, njegovom sinu i njegovom unuku. KCNA izvještava da će na proslavu doći gosti iz Kine i Latinske Amerike. Za njih izgleda ne važi zahtjev da diplomati napuste grad zbog mogućih neprijateljskih napada.

Samo nekoliko stotina kilometara udaljeni pripremaju sjevernokorejski vojnici, prema svemu sudeći, start jedne ili dvije rakete srednjeg dometa tipa Musudan, koje – u najmanju ruku teoretski – mogu dosegnuti US vojnu bazu na pacifičkom ostrvu Guam.

Tetak Chang i tetka Kim: Upravljači iz pozadine

Inostranstvo reaguje do sada sa zabrinutošću na propagandnu bitku Pjongjanga. USA su dopremile radarsko postrojenje koje može otkriti rakete u okrugu od 2.000 kilometara. Američki i južnokorejski vojnici nalaze se u najvišem stepenu priprravnosti. Organ kineske KP “Narodne novine” opominju susjede i saveznike da ne pretjeraju u svojoj igri. Oni ne bi smjeli “pogrešno procjeniti situaciju” piše u četvrtak na prvoj strani ovih novina.

Dvije osobe, koje su sa Kim  Jong Unom napravile razantnu karijeru biće 15. aprila u središtu pažnje. Jedan je Chang Sung Taek, 67, siva eminencija sjevernokorejskog režima i Kimov tetak. On treba da štiti leđa neiskusnom rođaku. Nedavno je dobio generalski čin i član je Narodne komisije za odbranu. Osim toga očigledno je zadužen i za odnose sa saveznikom Kinom. U augustu 2012. posjetio je Peking i sjeveroistočne provincije. Pritom se, između ostalog, radilo o osnivanju dvije specijalne privredne zone na kineskoj granici.

Za vrijeme Kimovog oca Chang je 2003. iščezao sa javne pozornice, očigledno je morao na prisilni rad ili čak u logor – što se u Sjevernoj Koreji često dešava sa visokim partijskim kadrovima koji padnu u nemilost. Nejasni su razlozi ovoga pada, moguće je da se radilo o svađama u porodici oko pozicija i privilegija.

Prema nekim izvorima njemu je tada predbačeno “stvaranje frakcija”. U januaru 2006. ponovo se pojavio u glavnom gradu. Sada se čak sa njim računa kao predsjednikom Najvišeg narodnog sabora.

I njegova supruga Kim Kyung Hui, 66, tetka mladog Kima, spada u krug onih funkcionera koji savjetuju mladog vladara. Neki južnokorejski eksperti čak pretpostavljaju da je ona stvarna vladarica zemlje.  Kao i njen suprug i nećak i ona je general, ali do sada nije viđena u uniformi nego samo u crnoj bluzi i pantolonama. Poslednji put je viđena u hali sa grobnicama njenog oca i brata u kojoj obojica prema zvaničnim definicijama “na vječnost i dalje žive”.

Kćerka izvršila samoubistvo

Kada su se tetka i njen kasniji suprug upoznali studirali su oboje političku ekonomiju na “Kim Il Sung univerzitetu”. Kim Il Sung je bio protiv ove veze. On je smatrao da prijatelj njegove kćereke – talentovani klavirista, plesač i sin jednostavnog radnika – je premalo revolucionaran. Njegova kćerka je ipak pobijedila i udala se 1972. za svoga obožavatelja.

On je također napravila karijeru u partiji, bila je nadležna za međunarodne odnose, udruženja žena i laku industriju. Sada je odgovorna za organizaciono odjeljenje KP. Privatno se već dugo stara za najstarijeg sina svoga brata, Jong Nama, koji momentalno živi u južnokineskom kockarskom raju Macau.

Privatno je doživjela težak udar sudbine: Njena jedina kćerka, tada studentkinja u Parizu, izvršila je 2006. samoubistvo, kada ju je porodica htjela vratiti nazad u Pjongjang. U međuvremenu izgleda da Kim Kyung Hui ima probleme sa alkoholom i živi odvojeno od supruga. Navodno je postala i poslovna žena. Prema informacijama američkog “Radio Free Asia” ona posjeduje jedan restoran u Pjongjangu.

Koliko tetka i njen suprug u ovoj krizi svoga nećaka podstiču ili zaustavljaju nije sigurno. U svakom slučaju 15. aprila će slaviti svoga štičenika Kim Jong Una – i sami sebe.

spiegel.de

tačno.net
Autor 13.4.2013. u 08:30