Kim Jong-un naredio vojsci da bude spremna za rat

tačno.net
Autor 21.8.2015. u 08:58

Kim Jong-un naredio vojsci da bude spremna za rat

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je naredio svojim trupama na prvoj liniji da budu spremne za rat, saopćili su državni mediji. Na ovaj potez se odlučio nakon razmjene vatre sa Južnom Korejom preko dobro čuvane granice.

Jong-un je proglasio poluratno stanje na hitnom sastanku koji je održan kasno sinoć. Zaprijetio je vojnom akcijom ukoliko Seul ne prekine emitovanje programa protiv Pyongyanga preko granice.

Sjeverna Koreja često koristi prijeteću retoriku kada se podignu tenzije, a slične izjave su poznate od ranije.

BBC-jev dopisnik iz Južne Koreje Steve Evans je rekao da ovakav čin agresije često eskalira razmjenom vatre, a ovog puta je retorika još žešća te je praćena raketiranjem.

Kim Jong-un je naredio svojoj vojsci da bude potpuno spremna za bilo kakve vojne operacije u bilo koje vrijeme.

Sjeverna Koreja je ranije upozorila da će poduzeti vojnu akciju ukoliko Južna Koreja ne prekine svoju propagandu i ne ukloni postrojenja za prenose u roku od 48 sati. Sjevernokorejske vlasti su saopćile da su spremne riješiti problem čak i ako propagandu Južne Koreje smatraju proglašenjem rata.

Situacija je eskalirala nakon što je Sjeverna Koreja u četvrtak granatirala Južnu Koreju u znak protesta protiv propagande koja je nastavljena nakon 11 godina.

Godine 2004. su Sjeverna i Južna Koreja prostigle dogovor o prekidu propagande putem velikih zvučnika. No, Južna Koreja je 10. augusta ove godine nastavila propagandu, što je bio odgovor na ranjavanje dvojice južnokorejskih vojnika koji su povrijeđeni nakon eksplozije mine za što je okrivljena Sjeverna Koreja.

Međutim, neki sjevernokorejski izvještaji govore da su zvučnici toliko loši da se poruke gotovo i ne čuju.

U razmjeni vatre žrtava nije bilo.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još u ratu jer je konflikt koji je trajao od 1950. do 1953. godine prekinut primirjem.

Južna Koreja je u ponedjeljak počela vježbe sa SAD-om, koje se organizuju svake godine, za koje tvrdi da su odbrambene prirode, dok ih Sjeverna Koreja naziva probom za invaziju.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.8.2015. u 08:58