Kim Jong-un pregledao novu podmornicu, sumnja se da sadrži projektile

HINA
Autor 23.7.2019. u 11:33

Kim Jong-un pregledao novu podmornicu, sumnja se da sadrži projektile

Foto: Pool/Getty Images

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un pregledao je novoizgrađenu podmornicu, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, čime je potencijalno najavio nastavak razvoja programa podmornica s balističkim projektilima (SLBM).

Kim je pregledao operativne i taktičke podatke te sustav borbenog oružja podmornice koja je izgrađena pod “njegovom posebnom pažnjom” te će ploviti u vodama na istočnoj obali, navela je KCNA.

Iz KCNA su rekli kako će podmornica uskoro biti funkcionalna.

Pregledao podmornicu koja sadrži balističke projektile?

“Operativni kapacitet podmornice važna je sastavnica nacionalne obrane naše zemlje okružene morem na istoku i zapadu”, rekao je Kim.

KCNA nije opisala sustav oružja podmornice te nisu rekli kada se inspekcija odvila.

Sjeverna Koreja ima veliku flotu podmornica, no samo jednu eksperimentalnu podmornicu koja može biti opremljena balističkim projektilima.

Analitičari kažu kako se, s obzirom na veličinu nove podmornice, čini da je dizajnirana kako bi naposljetku mogla biti opremljena projektilima.

Sjeverna Koreja ima jednu od najvećih flota podmornica na svijetu, no mnoge od njih brzo su postale zastarjele te je upitno koliko ih je funkcionalno, navode iz Inicijative za nuklearnu opasnost iz Washingtona.

2106. uspješno testirali balističke projektile

Nakon nekoliko godina razvoja, Sjeverna Koreja je 2016. uspješno testirala ispaljivanje balističkih projektila s podmornice dok su provodili program razvoja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

Kim je proglasio prekid testiranja ICBM-a i nuklearnog oružja dok sudjeluje u pregovorima o denuklearizaciji sa SAD-om i Južnom Korejom.

Kim je u travnju rekao kako će pričekati do kraja godine da SAD pokaže veću fleksibilnost u pregovorima.

INDEX.HR

HINA
Autor 23.7.2019. u 11:33