KIM JONG-UN PRVI PUT NA TLU JUŽNE KOREJE

tačno.net
Autor 27.4.2018. u 10:22

KIM JONG-UN PRVI PUT NA TLU JUŽNE KOREJE

Predsjednici Južne i Sjeverne Koreje, Mun Džae-in (Moon Jae-in) i Kim Džong-un (Kim Jong-un), sastali su se danas na južnokorejskoj strani granice. Kim je tako postao prvi sjevernokorejski lider koji je prešao demarkacionu vojnu liniju koja još od rata 1953. godine dijeli dvije Koreje.

Kim je pješke prešao preko demarkacione linije obilježene sa dvije niske cementne ploče u centru Panmundžoma.

Dočekao ga je južnokorejski domaćin sa kojim se srdačno pozdravio. Potom je uslijedio trenutak kada su, na inicijativu sjevernokorejskog lidera, obojica na trenutak prešli na tlo Sjeverne Koreje.

U sjevernokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra Kim Jo-džong (Kim Yo Jong), koja je prisustvovala otvaranju Zimske olimpijade u februaru u Južnoj Koreji.

Prvi razgovori na tom historijskom samitu održavaju se u Kući mira.

Kasnije će dva lidera posaditi bor iz 1953. godine kada je potpisano primirje. Za popodne je planiran prijem tokom kojeg će biti emitovani kadrovi Korejskog poluotoka.

Današnji razgovori predstavljaju treći samit dvije Koreje, nakon 2000. i 2007. godine. Očekuje se da će time biti postavljen temelj za susret američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Kim Džong-una krajem maja ili početkom juna.

Južna Koreja je saopštila da će tokom susreta biti govora o denuklearizaciji, trajnom miru na poluotoku i napretku međukorejskih odnosa.

bhrt.ba

tačno.net
Autor 27.4.2018. u 10:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija