Kim ponudio otvaranje vruće linije sa Južnom Korejom

tačno.net
Autor 30.9.2021. u 09:07

Kim ponudio otvaranje vruće linije sa Južnom Korejom

foto: AP

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je spreman da obnovi vruću liniju za komunikaciju sa Južnom Korejom sljedećeg mjeseca, ali je optužio Sjedinjene Američke Države za predlaganje razgovora bez odustajanja od “neprijateljske politike” prema njegovoj zemlji, javila je agencija Rojters pozivajući se na državnu agenciju KCNA.

Kim se obratio Vrhovnoj narodnoj skupštini, koja zasjeda već drugi dan radi diskusije o političkoj, ekonomskoj o socijalnoj agendi zemlje.

Sjeverna Koreja je ove sedmice testirala do sada nepoznati hipersonični projektil i uključila se u trku za razvoj naprednog naoružanja sa velikim vojnim silama.

Kim je izrazio spremnost da se od oktobra ponovo poveže linija za komunikaciju sa Južnom Korejom, ali je kritikvao “iluzije” Juga u vezi sa onim što u Seulu nazivaju provokacijama sa Sjevera.

Pjongjang je u avgustu prekinuo vruću liniju kao znak protesta zbog zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, samo nekoliko dana nakon njenog otvaranja prvi put u godinu dana.

Odluka o otvaranju linije pomoći će da se “shvate očekivanja i želja čitave Korejske nacije” za oporavkom i trajnim mirovnim procesom u prekograničnim odnosima, rekao je Kim.

“Nemamo ni cilj niti razlog da provociramo Južnu Koreju i nikakav plan da joj naudimo”, dodao je sjevernokorejski lider.

On je optužio administraciju predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da “smišlja dodatne lukave načine i metode” u upućivanju vojnih prijetnji dok i dalje nudi razgovore, javlja agencija Rojters.

Nakon gotovo 10 godina na vlasti, Kim Džong Un je rekao da se Sjeverna Koreja suočava s najgorom krizom do sada zbog pandemije korona virusa, sankcija pod vodstvom SAD-a i prirodnih katastrofa.

U međuvremenu, Kimova sestra je izabrana za članicu Komisije za državne poslove koju vodi njen brat tokom ovosedmične sjednice Vrhovne narodne skupštine, izvijestila je KCNA.

Imenovanje Kim Jo Džong, koja je već visoka funkcionerka vladajuće stranke i vodi odnose Pjongjanga sa Seulom, još je jedan znak da Kim učvršćuje vladavinu svoje porodice u trenucima kada je suočen s teškoćama, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

RSE

tačno.net
Autor 30.9.2021. u 09:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija