Kina će uputiti specijalnog izaslanika u Sjevernu Koreju

tačno.net
Autor 15.11.2017. u 09:13

Kina će uputiti specijalnog izaslanika u Sjevernu Koreju

foto: Reuters

Kina će u petak u Sjevernu Koreju uputiti specijalnog izaslanika predsjednika Xi Jinpinga (Si Đinping), javila je agencija Xinhua (Sinhua) neposredno po završetku azijske turneje američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) tokom koje je posjetio i Peking, u kojem je pozvao kinesko rukovodstvo da pojača pritisak na Pjongjang da obustavi svoj nuklearni program.

Song Tao, zvaničnik biroa za međunarodne veze Komunističke partije Kine, bit će zadužen da obavijesti Pjongjang o rezultatima kongresa KPK-a održanog polovinom oktobra na kome je Xi ponovo izabran da vodi partiju i zemlju, dodala je Xinhua ne navodeći druge detalje.

Najava od odlasku kineskog zvaničnika u Sjevernu Koreju dolazi nakon upravo završene Trumpove turneje po azijskim zemljama tokom koje je zatražio od regionalnih zvaničnika da pojačaju pritisak na Pjongjang zbog njegovog nuklearnog programa.

Kina, koja je glavni diplomatski i ekonomski saveznik Sjeverne Koreje, odobrila je i provodi međunarodne sankcije usvojene rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija protiv Sjeverne Koreje poslije nekoliko njenih nuklearnih i balističkih proba.

RSE

tačno.net
Autor 15.11.2017. u 09:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija