Kina: Mi smo za miroljubivo rješavanje pitanja Južnog kineskog mora, ali moramo štititi suverenost

tačno.net
Autor 7.11.2015. u 11:06

Kina: Mi smo za miroljubivo rješavanje pitanja Južnog kineskog mora, ali moramo štititi suverenost

Kina oduvijek zagovara miroljubivo rješavanje spora oko Južnog kineskog mora kroz pregovore, no vlada ima odgovornost štititi suverenost zemlje i pomorska prava, izjavio je u subotu kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina svojata pomorska dobra u Južnom kineskom moru jednako kao i Vijetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Bruneji, a vrijednost pomorske trgovine ostvarene na godišnjoj razini u tom području doseže pet bilijuna američkih dolara. Kinesko svojatanje otoka u Južnom kineskom moru izazvalo je napetosti u regiji, a američki ratni brod približio se na 12 nautičkih milja jednom od umjetno napravljenih kineskih otoka u spornom arhipelagu Spratly.

Xi je u Singapuru kazao da sloboda prolaza Južnim kineskim morem nikada nije bila upitna, ali je naglasio da su otoci oduvijek kineski.

“Očuvati suverenost i razumna pomorska prava je odgovornost koju kineska vlada mora preuzeti. Pravo prolaza nikada nije i neće biti problem jer Kina najviše treba slobodu prolaza u Južnom kineskom moru”, poručio je kineski predsjednik. Iako su, nastavio je, neki otoci na koje Kina polaže pravo suverenosti sada okupirani, Kina je uvijek za rješavanje problema na miroljubiv način, putem pregovora.

“Kina želi surađivati s drugim državama koje imaju direktan interes u rješavanju spora oko otoka na temelju povijesnih činjenica, međunarodnog prava i putem pregovora”, rekao je Xi. Kina, zaključio je, ima samopouzdanje i sposobnost održati mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.

index.hr

tačno.net
Autor 7.11.2015. u 11:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija