Kina osudila studente na 3 do 8 godina zatvora: Odvjetnik kaže da su “dobro

tačno.net
Autor 9.12.2014. u 10:09

Kina osudila studente na 3 do 8 godina zatvora: Odvjetnik kaže da su “dobro

Sedmero studenata zatvorenog ujgurskog intelektualca Ilhama Tohtija osudio je kineski sud na kazne od 3 do 8 godina zatvora zbog “separatizma”, rekao je odvjetnik.

Tim se studentima sudilo 25. studenoga u najvećoj tajnosti u Urumqiju, prijestolnici Xinjianga u kojoj su Ujguri, muslimani turkijskog jezika, većina.

“Presude nisu tako stroge kao što sam mislio”, rekao je za AFP Li Fangping, odvjetnik sveučilišnog profesora, dodajući da je za presude doznao od kolega koji su zastupali studente.

Suđenje im je održano četiri dana pošto je kineski sud u žalbenom postupku potvrdio kaznu doživotnog zatvora za Tohtija, uglednog ekonomista kojeg smatraju umjerenim ujgurskim aktivistom.

Među sedmero studenata, šestero su Ujguri, a sedmi je pripadnik druge etničke manjine, Yi, piše jedan kineski časopis, dodajući da im je prijetilo i do 15 godina zatvora.

Pomagali u “pomirenju” naroda

Studenti su pomagali Ilhamu Tohtiju na održavanju dvojezičnog, kinesko-ujgurskog internetskog portala koji je trebao poticati dijalog naroda Han, većinskog u Kini i Ujgura. Vlasti su optužile portal da raspiruje “etničku mržnju” i promiče “neovisnost Xinjianga”.

Europska unija, Sjedinjene Države i organizacije za zaštitu ljudskih prava su uzalud tražile oslobađanje profesora.

Za kazne izrečene studentima doznalo se dan pošto je jučer objavljeno da je osam osoba osuđeno na smrtnu kaznu zbog dvaju “terorističkih napada” u Xinjiangu u travnju i u svibnju, u kojima je poginulo četrdesetak ljudi.

Presude objavljene jučer potvrđuju da Peking u Xinjiangu provodi nesmiljenu represiju nad ujgurskim aktivistima koje redovito naziva “teroristima” i “separatistima”.

index.hr

tačno.net
Autor 9.12.2014. u 10:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija