Kina podržava sankcije Sjevernoj Koreji

tačno.net
Autor 3.6.2017. u 10:00

Kina podržava sankcije Sjevernoj Koreji

foto: reuters

Kineski premijer poručio je da je ova zemlja, jedini saveznik Pjongjanga, čvrsto opredijeljena za denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Kina, jedini značajan diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, protivi se lansiranju projektila koje izvodi ova zemlja te će podržati sve nove sankcije Ujedinjenih nacija protiv nje, izjavio je kineski premijer Li Keqiang.

“Čvrsto smo opredijeljeni za denuklearizaciju [Korejskog] poluotoka i protivimo se nuklearnim testovima i lansiranjima projektila koje izvodi Sjeverna Koreja. Kina je uvijek energično provodila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je on.

“Kina se uvijek pridržavala spiskova za sankcije koje sačinjava Vijeće sigurnosti. Ako Vijeće sigurnosti zatraži nove mjere, mi ćemo se ponašati u skladu s time”, rekao je kineski premijer, prenosi Reuters.

Nove sankcije SAD-a

Sjedinjene Američke Države ranije su potvrdile nove sankcije dobavljačima sjevernokorejskog nuklearnog programa, koji je UN zabranio, a među kojima su dvije ruske kompanije i zvaničnik te zemlje.

Sjeverna Koreja ispalila je prije nekoliko dana novi projektil u smjeru istoka, koji je nakon nekoliko minuta leta pao u Japansko more.

Nakon toga je Japan, u saradnji s drugim državama, najavio mjere radi obuzdavanja sjevernokorejskih provokacija.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 3.6.2017. u 10:00