Kina: Politiziranje koči istragu porijekla COVID-a 19

tačno.net
Autor 27.5.2021. u 08:03

Kina: Politiziranje koči istragu porijekla COVID-a 19

Peking je više puta porekao da je laboratorija odgovorna, te da SAD i druge zemlje pokušavaju odvratiti pažnju od vlastitih neuspjeha u suzbijanju virusa.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak je saopćila da politiziranje porijekla COVID-a 19 koči istragu, nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao kako je američka obavještajna zajednica podijeljena oko toga gdje se virus pojavio, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dok se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priprema za početak druge faze istraga o porijeklu korona virusa koji izaziva COVID-19, Kina je bila pod pritiskom da međunarodnim istražiteljima pruži veći pristup, usred nekoliko nedavnih izvještaja koji sugeriraju da je virus „pobjegao“ iz laboratorije specijalizirane za istraživanje korona virusa u gradu Wuhan.

Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, te da SAD i druge zemlje pokušavaju odvratiti pažnju od vlastitih neuspjeha u suzbijanju virusa.

Ambasada je u četvrtak saopćila kako su „neke političke snage fiksirane na političku manipulaciju i traženje krivca“. Kina podržava „sveobuhvatno istraživanje svih ranih slučajeva COVID-a 19 pronađenih širom svijeta i temeljitu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija u cijelom svijetu“, navodi se u saopćenju.

„Vrlo jasno pokušavaju internacionalizirati svoj put iz zastoja u kojem su“, rekao je zaposlenik instituta Atlantic Council Jamie Metzl koji je vodio kampanju za novu nezavisnu istragu.

Uvreda za žrtve i porodice

Zajedničko istraživanje Kine i WHO-a objavljeno u martu pokazalo je kako je malo vjerojatno da je SARS-CoV-2 procurio iz laboratorije, te se najvjerovatnije proširio sa šišmiša na ljude putem još uvijek neidentificirane posredničke vrste.

Kina je također nastavila ukazivati ​​na mogućnost da COVID-19 potječe iz druge države te da je ušao putem zaražene smrznute hrane ili putem trgovačkih mreža za divlje životinje jugoistočne Kine.

Tabloid Global Times, dio medijske grupe People’s Daily vladajuće Komunističke partije, objavio je da bi, ako se želi dodatno istražiti „teoriju curenja iz laboratorije“, SAD trebao pustiti istražitelje u vlastite objekte.

„Pandemija je započela u Kini. Započnimo s cjelovitom istragom tamo i prema potrebi širimo. Ukratko, ovo saopćenje ambasade nečuvena je uvreda za svaku osobu koja je umrla od ove strašne tragedije i za njihove porodice”, rekao je Metzl.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.5.2021. u 08:03