Kina se pridružila globalnom savezu za distribuciju vakcine

RSE
Autor 9.10.2020. u 11:47

Kina se pridružila globalnom savezu za distribuciju vakcine

Foto: Ng Han Guan / dpa

Kina se službeno pridružila globalnoj inicijativi KOVAKS za distribuciju dve milijarde doza vakcina protiv korona virusa širom sveta do kraja sledeće godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje u petak, 9. oktobra.

Dan ranije Kina je potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), koja koordinira programom KOVAKS, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U početku, Kina nije pristala da se pridruži alijansi u kojoj je 156 zemalja sveta, propustivši rok za pridruživanje u septembru.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjuing rekla je da je Kina potpisala ugovor kako bi osigurala pravičnu distribuciju vakcina, posebno zemljama u razvoju i izrazila nadu da će se i druge “sposobnije zemlje takođe pridružiti i podržati KOVAKS”.

Cilj saveza je obezbeđivanje vakcine za tri odsto najugroženijih u zemljama članicama tako što će sve da dele troškove istraživanja i distribucije.

Prilikom predstavljanja sporazuma u septembru, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će šema osigurati vakcine za “neke ljude u svim zemljama, a ne sve ljude u nekim zemljama”.

Savez je koncipiran tako da se bogatije zemlje dogovore da kupe potencijalne vakcine i pomognu u finansiranju pristupa siromašnijim. SAD su odbile da se priključe savezu, navodi Asošijejted pres (AP).

Detalji ugovora i način na koji će Kina doprineti KOVAKS-u nisu saopšteni. Kina trenutno ima četiri kandidata za vakcinu protiv korona virusa u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja.

RSE

RSE
Autor 9.10.2020. u 11:47