Kina signalizira popuštanje politike nulta COVID-a nakon masovnih protesta

RSE
Autor 1.12.2022. u 09:17

Kina signalizira popuštanje politike nulta COVID-a nakon masovnih protesta

Foto: Ng Han Guan (AP)

Kina je signalizirala promenu u svom stavu prema COVID-19 jer se kreće ka tome da ublaži neka ograničenja, uprkos velikom broju dnevno prijavljenih slučajeva zaraženih.

Desetine okruga u Šangaju i Guangdžouu, gradovima u kojima je zabeležen porast broja slučajeva, u četvrtak su oslobođeni mera karantina. Vicepremijer zemlje je takođe saopštio da se zemlja suočava sa “novom situacijom”, prenosi BBC.

Ovo se događa u trenutku kada Kina doživljava masovne proteste protiv svoje politike nulte COVID-a. Nemire je izazvao požar u bloku višespratnica u zapadnom regionu Sinđang u kojem je prošle nedelje poginulo deset ljudi. Mnogi Kinezi veruju da su rigidna ograničenja zbog COVID-a u gradu doprinela tragediji, iako vlasti to poriču. To je dovelo do široko rasprostranjenih protesta u raznim gradovima, koji su od tada jenjavali usred velikog prisustva policije.

Ograničenja u velikim gradovima poput Guangdžoua naglo su ukinuta u sredu, nakon što su u gradu izbili masovni protesti koji su rezultirali sukobima između policije i demonstranata.

Zajednica u glavnom gradu Pekingu je takođe dozvolila da se slučajevi COVID-a sa blagim simptomima izoluju kod kuće, prema izveštaju Rojtersa – što je daleko od protokola ranije ove godine koji su zatvarali čitave zgrade i zajednice, ponekad kao rezultat samo jednog pozitivnog slučaja.

Drugi veliki gradovi poput Šangaja i Čongkinga takođe su popustili neka pravila. Ove mere dolaze u trenutku kada je jedna od najviših kineskih zvaničnica za borbu protiv pandemije, vicepremijerka Sun Čunlan, rekla da sposobnost virusa da izazove bolest slabi.

“Zemlja se suočava sa novom situacijom i novim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije, pošto patogenost virusa omikrona slabi, sve više ljudi se vakciniše i akumulira iskustvo u obuzdavanju virusa”, rečeno je.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa ranijom porukom vlasti da je zemlji potrebno da zadrži strogu politiku nulte COVID-a. Kina je poslednjih dana zabeležila najveći broj slučajeva COVID-a na dnevnom nivou od početka pandemije – samo u sredu zabeleženo je više od 36.000 slučajeva. Međutim, to su još uvek male brojke za zemlju od 1,4 milijarde ljudi, a zvanično je nešto više od 5.200 umrlo od početka pandemije.

RSE

RSE
Autor 1.12.2022. u 09:17