Kina: Ublažena politika jednog djeteta i ukinuti radni logori

tačno.net
Autor 28.12.2013. u 10:21

Kina: Ublažena politika jednog djeteta i ukinuti radni logori

Vrhovni zakonodavni komitet Kine zvanično je danas odobrio ublažavanje kontroverzne politike jednog djeteta i ukinuo “prevaspitavanje“ u radnim logorima, javili su državni mediji.

Ove dvije značajne reforme najavljene su sredinom novembra na sastanku konklave Centralnog komiteta Kineske komunističke partije, a ovu odluku donio je komitet Nacionalnog narodnog kongresa, kineskog parlamenta, u zaključku šestodnevnog sastanka, objavila je novinska agencija Sinhua.

Agencija navodi da će se ukidanjem “prevaspitavanja” u radnim logorima, koje je uvedeno prije više od pola veka, osloboditi oni koji u njima trenutno izdržavaju kazne i da će one prestati da se primjenjuju, javio je AFP.

Kina je ovu mjeru počela da primjenjuje 1957. godine kao brz način da se obračuna sa sitnim prestupnicima, ali je taj sistem, koji dozvoljava policijskoj nadležnoj komisiji da izriče kazne do četiri godine zatvora bez suđenja, ubrzo počeo da se zloupotrebljava.

U skladu sa novim propisima, dvoje djece od sada će moći da imaju oni
parovi kod kojih su supruga ili suprug jedino dijete svojih roditelja.

Politika jednog djeteta u Kini uvedena je prije više od tri decenije da bi se smanjio natalitet i kontrolisao rast stanovništva u najnaseljenijoj zemlji na svijetu.

Kritičari pozdravljaju ublažavanje politike jednog djeteta, ali ističu da država i dalje odlučuje koliko bi djece ljudi trebalo da imaju.

Reforme bi trebalo da stupe na snagu u prvom kvartalu 2014. godine.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 28.12.2013. u 10:21