Kina usvojila novi zakon o zaštiti žena

tačno.net
Autor 30.10.2022. u 09:36

Kina usvojila novi zakon o zaštiti žena

foto: Getty images/Yahoo

Kina je 30. oktobra usvojila zakon koji ima za cilj da ženama pruži veću zaštitu od rodne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, navodi Reuters.

Zakon je usvojen nekoliko dana nakon što je predlog zakona podnet najvišem zakonodavnom telu zemlje nakon treće revizije.

Donošenje zakona je usledilo nakon što su aktivisti izrazili zabrinutost zbog učestale retorike vlade o vrednosti tradicionalnih ženskih uloga i onoga što neki vide kao nazadovanje ženskih prava i restriktivnije stavove prema abortusu.

Još nije jasno u kojoj meri će ti konzervativni stavovi biti prisutni u novom zakonu. Nisu za sada dostupni detalji o zakonu nakon njegovog usvajanja.

To je prvi put za skoro 30 godina da je promenjen zakon o zaštiti žena u Kini.

Pod nazivom “Zakon o zaštiti prava i interesa žena” predlog zakona je u četvrtak podnet Stalnom komitetu Nacionalnog narodnog kongresa. To telo je objavilo na svojoj veb stranici da je zakon usvojen.

Desetine hiljada ljudi poslalo je predloge odredaba zakona, saopštilo je to telo.

Državna novinska agencija Sinhua saopštila je u četvrtak da zakon “jača zaštitu prava i interesa ugroženih grupa, kao što su siromašne žene, starije žene i žene sa invaliditetom”.

Kako prenosi Sinhua, poslodavci će odgovarati ako krše prava žena na rad i socijalno osiguranje, dok će se ometanje spasavanja kidnapovanih žena i žena žrtava trgovine ljudima tretirati kao prekršaj.

Takođe će biti utvrđena odgovornost lokalnih vlasti da spasu žene žrtve trgovine ljudima i otete, saopštila je Sinhua.

RSE

tačno.net
Autor 30.10.2022. u 09:36