Kineska ekspanzija Škode se nastavlja. Auta proizvodi već u trećoj tvornici

tačno.net
Autor 25.10.2013. u 12:40

Kineska ekspanzija Škode se nastavlja. Auta proizvodi već u trećoj tvornici

Škoda Auto proizvodi u Kini svoja auta u već trećoj tvornici. Jedna od njih je i Šangaj Volkswagen u mjestu An-Tching

Proizvođač automobila Škoda Auto napravila je dalji korak prema svome ambicioznom planu da prodaje u Kini pola miliona automobila godišnje. U južnokineskom mjestu Ning-Po počela je proizvoditi modernizovane Superbe kojima će se iduće godine pridružiti i nova generacija Octavije. To je već treća tvornica u Kini u kojoj se proizvode škode.

Piše: Jan Sura
Preveo: EŠref Zaimbegović

 “Našu prodaju u Kini hoćemo u budućnosti povećati na više od pola miliona auta godišnje. Do polovine 2014. godine proširićemo lokalnu proizvodnju na šest modela a za to trebamo nove kapacitete. Nova tvornica Ning-po će svojim visokim standardima kvaliteta i ekologije tome značajno doprinijeti,” rekao je šef firme Winfried Vahland.

Kina je za Škoda Auto najvećim tržištem a tamo su od 2007. godine. Međutim doba skokovog rasta prodaje su prošla. Od januara do septembra prodaja u Kini se smanjila za 2,3%, Škoda je prodala 177.000 auta. Škoda smanjenje objašnjava postepenom izmjenom modela. Naprimjer u Kini se još uvijek prodaje druga generacija Octavije a treća generacija koja se već prodaje u Evropi ide u proizvodnju iduće godine. Od prodaje u Kini firma ima manji dobitak nego u Evropi. Međutim plasman u Kini pomaže da se sniže pojedinačni troškovi razvoja novih auta.

U novoj tvornici će se škode proizvoditi zajedno sa drugim automobilima koncerna Volkswagen. Koncern planira u Kini dalju ekspanziju i gradi nove tvornice. Svojom strategijom se sve više okreće ka unutrašnjosti Kine a u prodaji se usmjerava na velike aglomeracije i manje metropole sa nekoliko miliona stanovnika.

Ning-po leži oko 150 kilometara južno od mjesta An-tching u aglomeraciji Šangaja. Tvornica sa preserajem, varionicom, lakirnicom i montažom ima ukupni kapacitet od 300.000 vozila godišnje. “Tvornica pritom ustanovljava nove kriterije za trajno održivu proizvodnju koja efektivno koristi izvore u Kini,” navodi Škoda.

U tvornici Ning-po se naprimjer koristi višak toplote iz kondenzatora za zagrijavanje vode. Zahvaljujući optimalizaciji linije sa robotima i laserskom tehnologijom u varionici se uštedi 25% energije. Lakirniza naprimjer potroši za 90% manje vode.

Škoda je dosada proizvodila svoja auta u tvornicama An-Tching i I-čeng. Ka sadašnjim Fabijama, Rapidima, Octavijama i Superbima ove godine će se pridružiti produžena verzija terenskog auta Yeti a iduće godine Rapid Spaceback. Kineski modeli imaju u odnosu na evropske malo drugačiji izgled, prije svega u interijeru. U Kinu se sada izvoze kao luksuzna roba vozila Superb i Yeti proizvedeni u Kvasinama u Češkoj Republici.

idnes.cz

 

 

 

tačno.net
Autor 25.10.2013. u 12:40