Kinezi postaju mirotvorci, boje sa za svoja naftna polja kod Bijelog Nila

tačno.net
Autor 13.1.2014. u 17:53

Kinezi postaju mirotvorci, boje sa za svoja naftna polja kod Bijelog Nila

Kineski ministar vanjskih poslova Wang I na mirovnim pregovorima u Adis Abebi.

Peking je sve nervozniji zbog borbi u Južnom Sudanu. Najmlađa država na svijetu se nalazi na ivici građanskog rata a Kinezi se boje da bi konflikt mogao ugroziti njihove milijardske investicije do ovdašnje naftne industrije.

By: Adam Hajek
Preveo. Ešref Zaimbegović

Kina je najveći investitor u južnosudanskom naftnom sektoru i zbog toga strahuje od borbi između snaga predsjednika Salva Kiira i sledbenika njegovog nekadašnjeg zamjenika Rieka Machara. Proizvodnja nafte se snizila za 20 % od početka konflikta prije tri tjedna a Peking je iz nemirne zemlje evakuisao 300 svojih radnika.

Prema BBC zato nije iznenađenje da Kinezi insistiraju na mirovnim pregovorima koji se održavaju u Adis Abebi. U glavni grad Etiopije doletio je početkom tjedna šef kineske diplomatije Wang I i dao jasnu izjavu da ima jednu želju: da obje neprijateljske strane zaustave borbe i što prije se dogovore na razumnom rješenju konflikta.

“Kineski stav ka trenutnoj situaciji u Južnom Sudanu je potpuno jasan. U prvom redu pozivamo na momentalno zaustavljanje neprijateljstava i nasilja,” izjavio je u ponedjeljak Wang I.

Kineski ministar je, prema nekim medijima, čak ponudio da osobno povede mirovne pregovore između Kiira i Machara. Prema BBC nije jasno da li je do toga došlo ali je iz njegovog angažmana jasno koliko je Pekingu važno da se okonča konflikt koji ugrožava njegove ekonomske interese na obalama Bijelog Nila.

Naftne računice

Kinezi su u ovom regionu 2011. godine, dakle godinu prije nastanka Južnog Sudana, investirali 20 milijardi dolara. Godinu dana kasnije predsjednik Kiir je otišao u posjetu Pekingu gdje su mu obećane investicije od 8 milijardi dolara za razvoj infrastrukture.

Kinezima su se njihovi napori isplatili. U toku prvih deset mjeseci prošle godine uvezli su iz Južnog Sudana 1,9 miliona tona nafte što je dva puta više nego iz Nigerije. Za poravnanje: u Češku je 2012. naftovodima dovezeno 7 miliona tona nafte.

Za najmlađu državu svijeta Peking je veoma značajnim partnerom  jer kupuje dvije trećine njihove proizvodnje nafte. Na drugoj strani uvoz iz Južnog Sudana predstavlja samo oko jedan posto kineskog importa.

Južnom Sudanu je poslije podjele zemlje 2011. pripala većina naftnih nalazišta ali za izvoz trebaju naftovode i rafinerije koje su na teritoriji Sudana. Kartum i Juba zato, u okviru mirovnih pregovora, razmišljaju o stvaranju zajedničkih snaga za odbranu svih naftnih polja.

Libijska lekcija

Mirovni napori Pekinga u najmlađoj državi svijeta govore, prije svega, o problemima kineske gospodarske ekspanzije. Kineski ekonomski boom je stalno značajno ovisan o uvozu crnog zlata. Domaća proizvodnja je ograničena a kina je 2012. uvozila 56% potrebne nafte.

Stručnjaci upozoravaju da se Peking pri traženju novih naftnih izvora često upušta u rizične investicije. tokom posljednjih pet godina više od polovinu svojih investicija u naftu usmjerio je u zemlje koje se mogu označiti nestabilnim. Među njih spadaju Sudan, Iran, Nigerija ili Venecuela. A takve avanture se ponekad ne isplate.

Velikim podsjećanjem za Kineze ostaje građanski rat u Libiji. Tokom revolucije, koja je zbacila pukovnika Gadafija, bio je niz njihovih nalazišta opljačkan i uništen a poslovi na započetim projektima su zaustavljeni. Iako ne postoje nikakvi zvanični podaci procjenjuje se da su kineske firme u Libiji izgubile oko 20 milijardi dolara.

Kineski preduzetnici sada drhte da se libijski scenarij ne bi ponovio u Južnom Sudanu. Mole se da bi se borbe što prije završile a rad na naftnim poljima vratio u normalu. A neki stručnjaci misle da će Peking ubuduće u traženju izvora nafte morati izbjeći avanture u nemirnim dijelovima svijeta.

 

idnes.cz

tačno.net
Autor 13.1.2014. u 17:53