Kiseli doček Pape u Poljskoj: Poljskim biskupima Franjo nije dovoljno desno

tačno.net
Autor 29.7.2016. u 09:44

Kiseli doček Pape u Poljskoj: Poljskim biskupima Franjo nije dovoljno desno

Crkva i politička elita u Poljskoj javno su izrazili neslaganje s Papinim stavovima o homoseksualcima i razvodu braka. Franjo će sutra posjetiti Auschwitz, a u nedjelju predvoditi veliku misu

Piše; Tihomir Ponoš, novilist.hr

Pola milijuna mladih već je potvrdilo svoj dolazak u Krakov na Svjetski dan mladih, a očekuje se da će ih na završnoj nedjeljnoj misi biti i 1,5 milijun. Svjetski dan mladih organiziran je ove godine u Krakovu, gradu neraskidivo povezanim s pokojnim papom sv. Ivanom Pavlom II., koji je i osmislio i inicirao tu manifestaciju na kojoj se okuplja katolička mladež, i gradu koji je povijesno i kulturno središte države čija crkva i politička elita nisu u najbliskijim odnosima sa sadašnjim papom Franjom čiji je petodnevni boravak planiran u Poljskoj zbog Svjetskog dana mladih.

Ne naročito dobri odnosi poljskih prelata i Franje mogu se iščitati iz pozivnog pisma kojim poljski biskupi pozivaju katoličku mladež da posjeti Krakov, a u kojem se ne spominje papa Franjo. Spominje se Ivan Pavao II., što je razumljivo, ali se ne spominje papa koji je papu Poljaka 2014. godine proglasio svecem.

Kritičan kler

– Potpuno sam siguran da će susret Franje i crkve u Poljskoj biti izazovan za obje strane, izjavio je za Reuters liberalni poljski teolog Jaroslaw Makowski. Objasnio je da je 2013. godine, kada je pozvan u Poljsku, Franjo bio nepoznat, »ali nakon nekoliko mjeseci postalo je jasno da on nije ono što se očekivalo nego netko tko želi prodrmati Crkvu i gurnuti ju s puta bliskog Crkvi u Poljskoj«. Poljski biskupi javno su izrazili neslaganje s Papinim stavovima o homoseksualcima i razvodu braka. Papine stavove o razvodu braka, odnosu prema razvedenima i njihovoj neprihvatljivosti u Poljskoj javno je kritizirao predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Poznanja Stanislaw Gadecki.

Upitno je i koliko su u poljskom kleru popularni i Franjini stavovi o izbjeglicama. On je ovu godinu proglasio Godinom imigranata, odnos prema imigrantima tretira kao test kršćanskog milosrđa, a pojedine dominantno katoličke zemlje, među njima i Poljska, imaju izrazito negativan stav o imigrantima koje doživljavaju kao prijetnju i ugrozu vrijednosti.

Papin dolazak u Poljsku zbiva se i u trenutku velikih kadrovskih promjena unutar Crkve u Poljskoj. Domaćin Svjetskog dana mladih je 77-godišnji nadbiskup krakovski i kardinal Stanislaw Dziwisz koje je bio tajnik pape Ivana Pavla II. Iz Dziwiszove dobi jasno je da će Krakov uskoro trebati novoga nadbiskupa. Nadbiskup Zygmunt Zimowski, predsjednik Pontifikalnog vijeća za pastoralnu skrb o zdravstvenim radnicima, utjecajni Poljak u Vatikanu, umro je od raka gušterače 12. srpnja. Kardinal Franciszek Macharski, koji je 1978. godine nakon izbora Wojtyle postao nadbiskup krakovski, ima 90 godina i navodno je vrlo lošega zdravlja.

Sporna enciklika

Mnogi stavovi Franje nisu bliski ni vodećim poljskim političarima iz stranke Pravo i pravda. Poljska premijerka Beata Szydlo osvrnula se na imigrantsku politiku, ustvrdivši da je »Poljska oaza slobode u svijetu gdje se razaraju vrijednosti koje tvore naš identitet«.

Mnogim poljskim političarima (ne nužno članovima Prava i pravde) prisjela je i Papina enciklika »Laudato Si« (Hvaljen budi) objavljena u lipnju prošle godine. Riječ je o Franjinoj enciklici posvećenoj zaštiti okoliša, kojom se Papa zalaže za ograničenje korištenja fosilnih goriva. U Poljskoj su mnogi tu encikliku doživjeli kao »protuugljensku encikliku«, a ugljen je i danas važan za poljsku ekonomiju (deveti je proizvođač ugljena na svijetu), a posebno je važan za njenu energetiku budući da golemu većinu električne energije dobiva iz termoelektrana na ugljen.

Za vrijeme boravka u Poljskoj Papa će posjetiti nacionalno marijansko svetište u Czestochowi, u petak će kao treći papa (poslije Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.) posjetiti Auschwitz, a vrhunac njegova posjeta trebala bi biti velika misa na otvorenom u nedjelju.

tačno.net
Autor 29.7.2016. u 09:44