Kličko i Jatsenjuko odbacili ponudu vlade, nemiri bjesne Ukrajinom

tačno.net
Autor 26.1.2014. u 08:09

Kličko i Jatsenjuko odbacili ponudu vlade, nemiri bjesne Ukrajinom

Ukrajinski opozicioni lider Arsenij Jatsenjuko odbio je ponudu predsjednika Ukrajine za funkciju premijera, a i Vitalij Kličko je odbio mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja. Kao što je i najavljeno, protesti su nastavljeni tokom noći.

Jatsenjuko je izjavio da je opozicija spremna da prihvati vodstvo, ali da prije toga traže da sadašnja vlast ispoštuje nekoliko ključnih zahtjeva demonstranata, a to se prije svega odnosi na raspisivanje prijevremenih izbora.

No, vlasti izgleda da nisu spremne na taj korak, a Ukrajinom bjesne nemiri.

“Predsjednik Viktor Janukovič objavio je da vlada nije spremna preuzeti odgovornost za zemlju i ponuditi opoziciji da preuzme vlast. Koji je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo preuzeti odgovornost za sudbinu Ukrajine”, kazao je Jatsenjuko obraćajući se demonstrantima u Kijevu.

Jatsenjuko je izjavio da je utorak, kada je sazvana sjednica Parlamenta Ukrajine, zapravo dan D.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Također, demonstranti zahtijevaju ugovor o slobodnoj trgovini sa Evrpskom unijom, oslobađanje političkih zatvorenika uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko te raspisivanje predsjedničkih izbora.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada su prijavljeni prvi smrtni slučajevi u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.1.2014. u 08:09