Knjiga bivšeg šefa FBI koja razotkriva Trumpa
Uništavanje na 384 stranice

Marc Pitzke
Autor 14.4.2018. u 20:40

Knjiga bivšeg šefa FBI koja razotkriva Trumpa <br> Uništavanje na 384 stranice

Foto: Getty Images

Uredio: Ešref Zaimbegović

Bivši šef FBI James Comey objavio je svoje memoare. Knjiga je puna neugodnih i uznemiravajućih detalja o najmoćnijem čovjeku svijeta: Donaldu Trumpu. Nisu izostale ni navodne seksualne eskapade.

Odavno nije sadržaj jedne knjige tako dugo čuvan u tajnosti. Izdavač je elektronski manuskript štitio kodnim imenima i lozinkama, lektori i agenti su morali potpisati dogovor o držanju tajnosti, svježe odštampani primjerci trebali su biti isporučeni u poslednjoj minuti.

Sve to nije pomoglo. Memoari bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya, čije izbacivanje od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa je izazvalo „rusku istragu“, pojaviće se širom svijeta tek u utorak ali već sada ovladava sve novinske naslove u SAD. „Der Spiegel“  raspolaže jednim primjerkom koji u njemačkom prevodu ima 384 strane.

U knjizi se Comey brutalno obračunava sa svojim bivšim šefom. Upoređuje ga sa mafijaškim bosom, opisuje ga kao patološkog lažova, pojačava sumnju da je Trump začuđujuće blizak Rusiji i da je htio da sabotira istragu FBI. Osim toga Comey garnira knjigu nizom osobnih stvari.

Trump je reagirao tipičnim ispadom bijesa: Comey je „lažljiva ništarija“ napisao je na tweetu. Bila mu je „velika čast“ da ga izbaci.

„Viša lojalnost“ glasi naslov, u originalnom engleskom tekstu “A Higher Loyalty” – aluzija na Trumpov zahtjev za skoro slijepu odanost. Međutim Comey se osjeća „obaveznim dubljoj lojalnosti prema istini“ i pokazuje sumornu sliku SADa pod Trumpom. „Šta se danas događa nije normalno.“

Mafijaš u Bijeloj kući

Comey – koga je imenovao Barack Obama  i koga je u maju 2017. svrgnuo Trump – opisuje predsjednika kao jednu vrstu mafijaškog bosa koji predstavlja opasnost za Ameriku. Trumpov „šutljivi krug saglasnosti“ kojim se okružio, njegove zakletve na lojalnost i njegov „život u gustišu laži“ podsjećaju ga na kriminalno udruženje, piše Comey. Autor to pozna: svoju karijeu započeo je borbom protiv organizovanog zločina u Njujorku.

„Sadašnji predsjednik je čovjek bez morala i radi bez ikakve povezanosti sa istinom i vrijednostima naše demokratije“, piše Comey. Lažnu lojalnost zahtijevao je i od njega i FBI, kada je savezna policija povela istragu protiv tadašnjeg Trumpovog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna zbog njegovih kontakata sa Rusijom. On je to odbio – nakon toga ga je Trump odmah otpustio.

Veze sa Rusijom

Na osnovu otpuštanja Comeya američko ministarstvo pravde postavilo je specijalnog istražitelja za slučaj Rusije Roberta Muellera. On ispituje i da li je Trump pokušao da spriječava pravosuđe – što bi dio razlog za njegovu smjenu. U svojoj knjizi Comey doduše ne daje nikakve čvrste dokaze za to. Međutim on stalno nagovještava kako mu je Trumpovo ponašanje bilo sumnjivo.

Comey objašnjava da je ponašanje predsjednika bilo „sumnjivo“ i da je „kršilo sve osnove etičkog  vođstva sa integritetom“. Moguće je međutim da nije bilo ilegalno. Ipak Comey potvrđuje svoju raniju izjavu pred Senatom da ga je Trump u četiri oka pritiskao da kao šef FBI „odustane od Flynna“. Kratko zatim Flynn je dao ostavku jer je prešutio svoje ruske kontakte. Kasnije je priznao krivokletstvo i od tada sarađuje sa Muellerom kao svjedok.

Međutim, rusko miješanje u američke izbore Trumpa je malo interesiralo kao i pitanje “kakvu prijetnju bi Rusija mogla predstavljati u budućnosti“, kaže Comey. Njemu se radilo o tome kako ovi izvještaju mogu uticati na njega samoga. Osim toga Comey osuđuje i one koji štite Trumpa, prije svega Republikansku partiju kojoj je i on doskora pripadao. Pogrešno je „šuteći gledati – iako se dobro zna – kako predsjednik bestidno pokušava potkopati povjerenje javnosti u institucije provođenja zakona, koje su stvorene da bi političare držale na uzdi“.

Bizarne eskapade

Veliku raspravu u američkim medijima otvara onaj dio knjige u kome Comey iznosi najsugestivnije pritužbe protiv Trumpa. Pritom se radi o famoznom „Dosijeu“ bivšeg britanskog tajnog agenta Christophera Steelea, koji su naručili Trumpovi protivnici i u kojem se Trumpu predbacuju, među ostalim, i seksualne eskapade u Rusiji –  optužbe koje do sada nikad nisu bile potvrđene.

Comey piše da je Trump bio kao opsjednut zbog tog dosijea o kome ga je on lično informisao. Trump je sve pobijao i pitao “da li ga smatra tipom koji bi morao koristiti usluge prostitutki“. Pritiskao je Comeya da ove optužbe javno pobije zbog „jednoprocentne vjerovatnoće“ da bi njegova supruga Melania Trump mogla u to povjerovati.

Na drugom mjestu Comey ismijava Trumpov izgled – njegova veličina, negovo lice, njegove ruke.

Izvinjenje Clintonovoj

Poslije američkih predsjedničkih izbora mnogi demokrati gledali su u početku na Comeya kao najvećeg neprijatelja. On je kratko pred izbore javno izjavio da će ponovo pokrenuti istragu oko skandala sa e-mailom Hillary Clinton – izjava, koju Clintonova i njene pristalice do danas smatraju suodgovornom za njen poraz.

Sada se Comey za to izvinjava. “Čitao sam da ona to uzima za zlo meni lično i veoma žalim zbog toga. Žao mi je da ja njoj i njenim pristalicama ne bih mogao bolje objasniti zašto sam se odlučio tako a ne drugačije.” On je računao sa pobjedom Clintonove i nije htio “prešutiti” ponovno otvaranje istrage da je ne bi delegitimirao kao predsjednicu.

Brizantan telefonat sa Johnom Kellyem

Kratak pasaž knjige bavi se bivšim ministrom domovinske zaštite Johnom Kellyem, koga je Trump kasnije učinio šefom svoga štaba. Comey priča da ga je nakon njegovog otpuštanja kontaktirao Kelly. U „veoma emocionalnom pozivu“ najavio je svoju ostavku iz solidarnosti. „On ne bi htio raditi za ljude koji nemaju časti i nekoga kao mene tako tretiraju. Nagovorio sam Kellya da ostane na toj poziciji jer zemlja u okruženju predsjednika  bezuslovno treba ljude sa principima. Prije svega ovoga predsjednika.”

Ova informacija mogla bi Trumpov već nategnuti odnos sa Kellyem – jednim od posljednjih umjerenih snaga u Bijeloj kući – dodatno pogoršati. Nakon što je novinar Michael Wolff u svojoj knjizi „Fire and Fury“ citirao slične neprijatne izjave Steve Bannona, bivši Trumpov šef strateg morao je otići.

Ko zna koliko dugo će John Kelly ostati na položaju?

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 14.4.2018. u 20:40