Knjiga koja razotkriva Donalda Trumpa: Puno vatre, puno bijesa

Marc Pitzke
Autor 5.1.2018. u 10:24

Knjiga koja razotkriva Donalda Trumpa: Puno vatre, puno bijesa

Foto: AFP  – Trump i Bannon (Januar 2017.)

Trump nije ni htio dobiti izbore. On se boji u Bijeloj kući. Njegovi savjetnici smatraju ga nekompetentnim. Knjiga koja razotkriva – i brutalni razlaz Trumpa sa njegovim bivšim glavnim savjetnikom – pobrinuli su se za spektakularnu dramu u SAD

Piše: Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Američki predsjednik Donald Trump ima malo prijatelja. Ima veze koje mu koriste i koje se prekidaju kada mu više nisu od koristi. New York je pun razvlašćenih bivših prijatelja koji bi o tome mogli nešto ispričati.

Najnoviji i najbizarntniji primjer: Steve Bannon, desničarski demagog, koji je pomogao Trumpu u izboru za predsjednika. Kao šef izborne kampanje i vodeći strateg uticao je na Trumpov nacionalizam sve dok nije, pod pritiskom novog šefa štaba Johna Kellija, u augustu napustio Bijelu kuću. Trump ga je cijenio i dalje: „On je moj dugogodišnji prijatelj“, rekao je još u oktobru. „Veoma ga cijenim.“

Prijateljstvo je okončano u srijedu – u najspektakularnijoj drami koja se do sada pojavila za vrijeme Trumpova predsjednikovanja, u kojem takvih drama nije nedostajalo.

“Steve Bannon nema nikakve veze sa mnom ili mojim predsjedništvom”, grmi Trump u saopštenju koje je lično pripremio: “Kada je bio otpušten on je izgubio ne samo svoj posao nego je izgubio i razum.” Bannon je bio samo jedan običan “činovnik”, jedan lažov, koji je davao medijima pogrešne informacije, da bi se “pravio važnijim nego što je bio”. To je bilo konačno izopćenje.

“Fire and Fury” (Vatra i bijes)

Trumpov do sada neviđeni ispad, kojim je pokušao da umanji nekadašnju Bannonovu važnu poziciju bio je odgovor na jedan isto tako neviđeni postupak: Bannon ne samo da je prije toga oklevetao Trumpovu porodicu, što je veliki grijeh, nego im  je predbacio i veleizdaju i pranje novca –  a time Trumpa gurnuo u sumnju za kriminal.

Bannon – koji je bio insajder a sada ponovo uređuju desničarsku web stranicu “Breitbart News”- citiran je sa eksplozivnim optužbama u novoj knjizi koja razotkriva Trumpovu izbornu borbu i njegove prve mjesece u uredu predsjednika. Najeksplozivniji dio odnosi se na sumnjivi sastanak Donalda Trumpa juniora sa emisarima Moskve u junu 2016. usred američke predizborne kampanje. Ovaj sastanak u Trump Toweru, koji je dospio u centar istrage o uticaju Rusije, bio je „veleizdaja, nepatriotski i loša stvar“, kaže Bannon u knjizi.

“Fire and Fury: Inside the Trump White House”, knjiga čiji autor je kontroverzni Michael Wolff, pojaviće se slijedeće sedmice ali se izvodi već cirkuliraju. „Guardian“ je objavio prve pasuse, slijedili su ga mnogi američki mediji.

Na rečenom sastanku sa jednom ruskom advokaticom, koja je obećala optužujući materijal o Trumpovoj rivalki Hillary Clinton, pored Trumpa juniora uzeli su učešće i menadžer izborne kampanje Paul Manafort i Trumpov zet Jared Kushner. „Tri visoko pozicionirana čovjeka smatrali su da je dobra ideja da se u sali za sastanke na 25 spratu Trump Towera sastanu sa predstavnicom jedne strane vlade“, citiran je Bannon u Wolffovoj knjizi. „Trebali su odmah nazvati FBI.“

Još više: Donald Trump – koji je demantovao da je imao ikakava saznanja o tome – bio je vjerovatno potpuno u toku događaja. Bannon je potpuno siguran da je Trump junior Ruskinju „odveo u biro svoga oca na 26 spratu“.

Koje konsekvence prijete

To je više nego trač ili prljavi veš. Za specijalnog isljednika Roberta Muellera, koji istražuje moguće ilegalne veze između Trumpovog tima i Rusije mogla bi “Fire i Fury” biti interesantna lektira. Mueller je navodno svakako htio Bannona ispitati pod zakletvom, sada će to garantirano učiniti.

To bi opet moglo voditi tome da Trump, koji je u srijedu grmio, Muellera preventivno otpusti ili sve pogođene pomiluje – što bi moglo izazvati najtežu ustavnu krizu u SAD od vremena Watergatea.

Bannon podiže i druge teške optužbe. Muellerova istraživanja koncentrisana su na “pranje novca” u Trumpovom timu, piše Wolff, ponovo se pozivajući na Bannona. Mueller će pozvati tri najbliža Trumpova saradnika kao krunske svjedoke – Manaforta, Trumpa juniora i Kushnera. Aferu sa Rusijom Bannon, prema Wollfu, opisuje kao uragan “pete kategorije”, dok Trumpovi saradnici “sjede na plaži”.

Manafort je već optužen zbog pranja novca. I Deutsche Bank – od koje je Mueller zatražio dokumenta – je upletena u to: „To ide kroz Deutsche Bank i svu Kushnerovu prljavštinu“, citiran je Bannon. Ako je to tačno, to bi bilo pogubno – i za Trumpa samoga.

Jasno je da Bijela kuća brutalno uzvraća udarac. Bannon je pomogao Trumpu da pobijedi a sada mu je zabio nož u leđa. Doduše očekivali su se problemi od Wollfove knjige ali „nije se bilo pripravljeno na to da bi Bannon nešto tako uradio”.

Ivanka, fastfood, suze – o čemu se još izvještava u knjizi

Wolff je intervjuisao više od 200 osoba među kojima su Trump, Bannon i Trumpov „najuži krug“. Osim pravno relevantnih novosti sadrže 336 stranica mnogo daljih, pikantnih otkriča o Bijeloj kući pod Trumpom. Knjiga opisuje jedan svijet u kojem svakoga interesira njegov vlastiti profit.

  • Trump nikada nije ni htio postati predsjednik. On je izbore besramno iskoristio da bi unaprijedio svoju TV karijeru i bio je svojom pobjedom „užasnut“ kao i „skoro svi“ savjetnici koji su ga smatrali nekompetentnim. „Ovo je jebena stvar“, rekao je Trump. Međutim, brzo je sam sebe ubijedio da „zaslužuje da bude predsjednik“.
  • Prilikom polaganja zakleteve vidjelo se da su Trump i prva dama Melania – koja je nakon izborne pobjede iz očaja plakala- „posvađani“. Trump je bio „ljut“ jer nije došla ni jedna zvijezda.
  • Wollf  opisuje Trumpovu kćerku Ivanku („glupa kao noć“, kaže Bannon) i njenog muža Jareda Kushnera kao hladnokrvne karijeriste, koji Trumpa koriste samo za svoje lične interese. Ivanka, koja je čak sama razmišljala o predsjedničkoj kandidaturi, ismijava frizuru svoga oca, obojenu jeftinom bojom za kosu “Just for Men”.
  • Prema Wollfu niko nije rekao ništa dobro o Trumpu. „On ne čita. On napisano i ne preleti očima. Neki smatraju da je poluobrazovan.“ Poseban nastavni čas o ustavu SAD Trump ne bi mogao pratiti.”
  • Savjetnica Katie Waalsh se potužila da se u ophođenju sa Trumpom mora postupati „kao kad želimo ustanoviti šta dijete hoće“. Medijski mogul Rupert Murdoch, čija stanica Fox News spada u Trumpove najglasnije navijače, nazvao je Trumpa „jebenim idiotom“. Slične riječi pripisuju se ministru finansija Steve Mnuchinu, savjetniku za sigurnost H.R. McMasteru i bivšem šefu štaba Reince Priebusu. Savjetnik za gospodarstvo Gary Cohn smatra da je Trump „veoma glup“.
  • Trump ima strah u Bijeloj kući i često se povlači u svoju spavaću sobu gdje prenoćuje bez prve dame. Tamo je dao da mu se pored postojećeg televizora instaliraju još dva. Personal ne smije ništa dodirivati, „posebno ne njegovu četkicu za zube“. Iz straha od trovanja Trump najrađe jede brzu hranu od McDonalda.

Sinoć je “Fire and Fury” unaprijed došao na prvo mjesto bestseler liste Amazona.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 5.1.2018. u 10:24