Koalicija: U Mosulu ostalo manje od 1.000 boraca ISIL-a

tačno.net
Autor 31.3.2017. u 09:04

Koalicija: U Mosulu ostalo manje od 1.000 boraca ISIL-a

foto: Amaq News

Iračkim snagama koje nastoje istjerati pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant iz ovog grada naređeno je da ne koriste teško oružje nakon porasta civilnih žrtava.

Procjenjuje se da je u iračkom gradu Mosulu ostalo manje od 1.000 boraca grupe Islamska država Irak i Levant, izjavio je pukovnik Joe Scrocca, glasnogovornik koalicije protiv ISIL-a predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

On je polovinom februara procijenio da je preostalo 2.000 boraca grupe ISIL u zapadnom djelu Mosula, kada je počela iračka ofanziva, prenosi Tanjug.

“Vjerujemo da ih je sada manje od polovine te brojke”, rekao je Scrocca, prenio je AFP.

Iračkim snagama koje nastoje istjerati borce ISIL-a iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavnog porasta broja civilnih žrtava.

Civili apsolutni prioritet

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres naglasio je da je zaštita civila “apsolutni prioritet”.

“Komanda za zajedničke operacije obavijestila je vojne federalne i antiterorističke snage da ne koriste teško naoružanje poput raketa i teške artiljerije u bombardiranju uporišta Daesha [arapski naziv za ISIL] koje izaziva stradanje civila”, rekao je brigadir Mohamed al Jaburi.

Guterres, koji je u posjeti Bagdadu, rekao je da “zaštita civila mora biti apsolutni prioritet”, objavljeno je na internetskoj stranici UN-ove misije za Irak.

Gotovo 150 civila ubijeno je u zračnom napadu na Mosul 17. marta.

Iračke vlasti i SAD, koji podržava oslobađanje Mosula, najavili su da će istražiti stradanja civila, prenosi Hina.

Smrtonosni zračni napad

Početne američke procjene pokazuju da je koalicija pod vodstvom SAD-a izvela smrtonosni zračni napad.

Pripadnici ISIL-a “iskoristili su civile kao ljudski štit  kako bi onemogućili prodiranje [iračkih snaga] u Mosulu”, rekao je Al Jaburi za agenciju dpa.

Prošle sedmice zvaničnik Ministarstva odbrane kazao je za dpa da je više od 3.000 civila ubijeno u tom gradu od 19. februara, kad su Vladine snage, uz podršku SAD-a,  počele ofanzivu da istjeraju ISIL iz zapadnog dijela grada.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 31.3.2017. u 09:04