Kobane na korak od kapitulacije: Džihadisti zauzeli tri četvrti grada

tačno.net
Autor 7.10.2014. u 09:09

Kobane na korak od kapitulacije: Džihadisti zauzeli tri četvrti grada

DŽIHADISTI terorističke skupine Islamska država u utorak ujutro ušli su u tri četvrti kurdskog grada Kobane, iz kojeg su pobjegli stanovnici.

Kurdske snage obrane trećeg kurdskog grada u Siriji u noći na ponedjeljak odbili su napad džihadista koji su u ponedjeljak krajem dana uspjeli ući u taj grad.

Ako osvoje Kobane, osigurat će kontrolu dugog pojasa teritorija na sirijsko-turskoj granici.

SOHR: Brzo osvojili tri četvrti grada

Vrlo brzo su osvojili tri četvrti grada, rekao je voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

On je precizirao da su u strahu od napredovanja džihadista stotine civila pobjegle u susjednu Tursku.

Na društvenoj mreži Twitter sve su brojnije poruke s ključnom riječi SOSKOBANE (SOS Kobane). Na Facebooku, kurdski aktivist iz tog garda Mustafa Ebdi je precizirao da IS napreduje uz pomoć bombaša-samoubojica. Nekoliko sati ranije džihadisti su podigli crne zastave IS-a stotinjak metara istočno i jugoistočno o d grada.

U noći ubijeno 20 ekstremista

Tijekom noći su kurdske snage sigurnosti postavile zasjedu i uhile 20 džihadista.

Kurdi su mobilizirali borce YPG (Postrojbe zaštite kurdskog naroda) koji su manje brojni i slabije naoružani od džihadista.

IS-ovi bombaši-samoubojice razorni za Kurde

Najmanje 30 kurdskih boraca i policajaca poginulo je u ponedjeljak u dvostrukom atentatu kamionetom-bombom koje su izveli bombaši-samoubojice IS-a na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američka vojska je po prvi puta upotrijebila helikoptere u borbi protiv IS-a u Iraku, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

index.hr

tačno.net
Autor 7.10.2014. u 09:09