Koji su Američki uspjesi u antiterorističkoj borbi ?

Autor 15.10.2011. u 13:31

Koji su  Američki uspjesi u antiterorističkoj borbi ?

02. maj 2011: Specijalna jedinica američkih komandosa pronašla je i ubila Osamu Bin Ladena. 30. septembar 2011: radikalni imam, član Al Kaide, Anwar al-Awlaki ubijen je skupa sa još jednim članom ove terorističke mreže u napadu američkih bespilotnih letjelica u Jemenu. 11. oktobar 2011: ministar pravde SAD-a Eric Holder podigao je optužnicu protiv Manssora Arbabsiara, Iranca sa američkim pasošem, jer je, kako se pretpostavlja, po nalogu Irana planirao izvršiti atentat na saudijskog ambasadora u Washingtonu.

Ovi uspjesi američkih vlasti, domaćih i inozemnih tajnih službi, nisu slučajnost ili pusta sreća, kaže Ken Gude, ekspert za terorizam Centra za američki progres iz Washingtona. Naravno mora se, dodaje on, napraviti diferencijacija. Za uspjehe u borbi protiv Al Kaide važi sljedeće: Predsjednik Obama je prilikom preuzimanja dužnosti najavio da će borbu protiv terorizma voditi direktno pred vratima Al Kaide svejedno da li je to u Afganistanu, na graničnom području sa Pakistanom ili u Jemenu, kaže Gude. I to sada pokazuje rezultate.

Gude upućuje i na zasluge bivše američke administracije: „Ne postoji razlog da ne prepoznamo da je Busheva vlada tokom njegovog drugog mandata postavila osnove za uspjehe koje smo postigli posljednjih godina.“

I ekspert za terorizam Fondacije Heritage, Jim Carafano, smatra da je pretpostavke za lociranje Bin Ladena ostvarila bivša administracija. Hvatanje Bin Ladena, kaže on, bilo je kraj desetogodišnjih aktivnosti zahvaljujući kojima je on stjeran u ćošak. On međutim upozorava da nije ispravno previše se koncentrirati na ciljane napade na vodeće ljude Al Kaide. On smatra da je pogrešna posljednja strategija o borbi protiv terorizma, koju je predstavila američka administracija, a u kojoj se koncentrira upravo na vodeće ljude Al Kaide. 

Aktualni američki predsjednik za razliku od svog prethodnika do sada nije previše profitirao zahvaljujući uspjesima u borbi protiv Al Kaide. Dok je Bushu njegov imidž odlučnog borca protiv terorizma pomogao pri reizboru, Obamin porast popularnosti nakon ubistva Osame Bin Ladena nije trajao dugo. Osim toga Obama se i držao suzdržano i tako spriječio bilo kakvo trijumfiranje. „Na narednim predsjedničkim izborima on će, za razliku od mogućih protukandidata iz republikanskih redova, ipak moći dokazati uspjehe na polju nacionalne sigurnosti“, kaže Gude koji je potpuno siguran: „Svako će se moći sjetiti ko je bio predsjednik kada je ubijen Osama Bin Laden.“

Nakon svega se postavlja pitanje da li je moguće ponavljanje napada kao što su bili oni 11. septembra? Oba eksperta za terorizam su oprezna kada je riječ o ovakvoj formulaciju, ali se slažu u tome da bi tako nešto u svakom slučaju bilo teško izvedivo. „Terorističkim grupama kao što je Al Kaida nedostaje prostora za djelovanje da bi organizirale i izvele jedan takav plan,“ kaže Ken Gude. Naime za napad poput onog od 11. septembra potrebno je vrijeme, trening i organizacija. „Pritisak koji su izvršile SAD i naši saveznici ograničio je te mogućnosti“, kaže Gude.

No oba eksperta se slažu da i dalje postoji velika opasnost od pojedinačnih izvršitelja napada. To da je Manssor Arbabsiar, koji je uhapšen pod sumnjom da je trebao izvesti napad na saudijskog ambasadora u Washingtonu, bio u kontaktu sa meksičkim narko-kartelima oba eksperta smatraju čudnovatim, ali ne i nemogućim, iako ističu da Meksikancima ne bi trebalo biti u interesu da preko terorističkih aktivnosti skrenu na sebe pažnju američkih vlasti.

Autor 15.10.2011. u 13:31