Kolumbija izabrala prvog ljevičarskog predsjednika

tačno.net
Autor 20.6.2022. u 09:13

Kolumbija izabrala prvog ljevičarskog predsjednika

Foto: Reuters

Gustavo Petro, bivši ljevičarski gradonačelnik Bogote i nekadašnji pobunjenički borac, proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora u Kolumbiji.

Petro, aktuelni senator, tijesno je pobijedio desničarskog građevinskog magnata Rodolfa Ernandesa (Rodolfo Hernandez) u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim 19. juna, prenio je BBC.

Prema podacima, Petro je osvojio 50,5 posto glasova i pobijedio rivala sa više od 700.000 glasova i tako postao prvi ljevičarski vođa Kolumbije.

Šezdesetdvogodišnji Petro pozdravio je, kako je rekao, “pobjedu za Boga i za narod”.

“Neka toliko patnje bude ublaženo srećom koja danas preplavljuje srce domovine. Danas je dan za ulice i trgove”, napisao je Pedro na Twitteru.

Fransija Markes (Francia Marquez), samohrana majka i bivša spremačica, postat će prva crnkinja potpredsjednica u zemlji.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Ernandes koji je vodio netradicionalnu kampanju zasnovanu umnogome na TikToku i drugim društvenim mrežama, priznao je poraz.

“Kolumbijci, danas je većina građana izabrala drugog kandidata. Kao što sam rekao tokom kampanje prihvatam rezultate izbora. Nadam se da gospodin Gustavo Petro zna kako da vodi zemlju i da će biti vjeran svom govoru protiv korupcije”, rekao je Ernandes.

Kolumbijski odlazeći predsjednik Ivan Duke (Duque), koji prema kolumbijskom zakonu nije imao pravo da bude ponovo kandidat, na Twitteru je napisao da je pozvao Petra da mu čestita i rekao da su se dogovorili da se sretnu narednih dana da počnu “harmoničnu, institucionalnu i transparentnu tranziciju”.

Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19, tokom kampanje je obećao da će se boriti protiv nejednakosti i omogućiti besplatno univerzitetsko obrazovanje, uvesti penzione reforme i visoke poreze na neproduktivnu zemlju.

Rekao je i da će u potpunosti primijeniti mirovni sporazum iz 2016. kojim je okončan 50-ogodišnji sukob sa komunističkom gerilskom grupom Fark, i tražiti pregovore sa još aktivnim pobunjenicima ELN-a.

RSE

tačno.net
Autor 20.6.2022. u 09:13