Kolumbija: Putem Facebooka regrutovali djecu u bande

tačno.net
Autor 5.4.2014. u 08:07

Kolumbija: Putem Facebooka regrutovali djecu u bande

Popularna društvena mreža korištena za regrutovanje djece u bande

Policija je u južnom dijelu Kolumbije u gradu Cali uhapsila 15 osoba i razbila kriminalnu organizaciju koja je navodno regrutovala djecu u bandu preko svoje Facebook stranice uz lažna obećanja za nastupe u lokalnim spotskim timovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Banda po imenu “La Libertad” koristila je isti naziv za svoju Facebook stranicu, koju je redovno obnavljala. Članovi bande sumnjiče se za ucjene, pljačke i 15 ubistava.

Maloljetnicima od 14 godina iz okruga Cali, koji potiču iz siromašnih porodica, obećavane su probe u lokalnim sportskim klubovima, a vođa bande “Don Memo” govorio je kako je njegov sin tako dospio i u meksičku reprezentaciju.

“Ta Facebook stranica zajedno sa organizacijom sportskim prvenstava i fudbalskih utakmica u naselju, bili su ključ koji je privlačio momke i ubjeđivao ih da čine zločine”, rekao je glasnogovornik Dijina, Kolumbijskog direktorata za krim istrage i Interpol.

Policija je vršila istragu tokom jedne godine, posmatrajući Facebook stranicu, gdje su primijetili da mnogi dječaci postavljaju fotografije na kojima poziraju sa noževima i pištoljima.

“La Libertad” je sa 840 “prijatelja” i vezama sa drugim organizacijama u gradu, postala jedna od najvažnijih bandi u tom području. Policija je svoju operaciju počela tako što je pratila mladića po imenu “Lulo”, desetogodipnjaka koji je redovno osvježavao svoj status na Facebooku.

Neki od mladića su na svojim profilima pisali kako je “mjesto gdje su učili” bilo “najbolja škola za razbojnike”.

Pripadnicima bande koji su uhapšeni sudiće se za zločine poput iskorištavanja djece i adolescenata i njihovo uključivanje u nedozvoljene radne kao što su mikro trgovina, ubistvo i nošenje oružja.

AA

tačno.net
Autor 5.4.2014. u 08:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija