Komandant sirijskih pobunjenika optužuje: “Velika Britanija je sirijski narod prepustila smrti”

tačno.net
Autor/ica 16.7.2013. u 13:59

Komandant združenih snaga Slobodne vojske Sirije generalmajor Selim Idris kazao je kako je Velika Britanija sirijski narod prepustila smrti, te je istu nazvao izdajnikom. Ovo je kazao komentirajući odluku Velike Britanije da ne podržava sirijske pobunjenike, odnosno da im ne šalje naoružanja, prenosi agencija Anadolija.

“Odluka premijera Velike Britanije Davida Camerona o tome da sirijske pobunjenike neće pomoći naoružanjem jednaka je prepuštanju sirijskog naroda snagama odanim režimu Bashara al-Asada, tj. prepuštanju smrti. Ova izdaja će istovremeno osnažiti pokret El-Kaide u našoj zemlji”, kazao je Idris.

 Idris je također kazao kako je pripadnicima Slobodne vojske Sirije podijeljeno savremeno naoružanje kao i municija. Vojnici su također prošli kroz obuku koja će im omogućiti što efikasnije korištenje tog oružja.

Idris je također naglasio kako je Slobodna vojska Sirije iskoristila sve kapacitete kako bi osigurala put vojnoj pomoći namijenjenoj pobunjenicima, no da količina tog naoružanja nije dovoljna.

“Municiju, koja nam pristiže u okviru pomoći, dijelimo regionalnim odborima. Imamo urednu evidenciju oružja, municije i novaca koje smo podijelili. Količina naoružanja koju smo dobili nije dovoljna da se podijeli svim našim vojnicima. Naše potrebe su veće. Međutim oružje koje smo dobili koristi se u različitim akcijama i zabilježeni su pozitivni rezultati”, istakao je Idris.

Londonske novine “The Telegraph” objavile su jučer tekst o Cameronovoj odluci da sirijskim pobunjenicima ne šalje naoružanje. “The Telegraph” navodi kako je Cameron odluku donio nakon savjetovanja sa Oružanim snagama Velike Britanije.

 

Foto: Daniel Etter

tačno.net
Autor/ica 16.7.2013. u 13:59