Komesar Agencije UN-a za palestinske izbjeglice podnio ostavku

AJB
Autor 7.11.2019. u 09:38

Komesar Agencije UN-a za palestinske izbjeglice podnio ostavku

Foto: EPA

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) podnio je ostavku nakon što su preliminarni rezultati istrage pokazali da postoje problemi u upravljanju i zabrinutost zbog mogućih seksualnih prestupa, nepotizma i drugih zloupotreba položaja.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je objavio ostavku, rekavši da je Pierre Krahenbuhl, generalni komesar Agencije o tome obavijestio generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, prenosi Beta.

UNRWA ranije nije pominjala Švicarca Krahenbuhla po imenu ali je navela da da se njen “najviši zvaničnik privremeno povukao” i da je Guterres postavio Christiana Saundersa, Britanca, da ga zamjenjuje za sada.

U saopćenju je navedeno da je tokom provjere izbilo na vidjelo šta bi trebalo ojačati u Agenciji koja osigurava podršku za 5,5 miliona palestinskih izbjeglica.

U povjerljivom izvještaju etičke kancelarije UN-a do kojeg je došao AP u julu se tvrdi da su menadžeri uključujući Krahenbuhla “umiješani u seksualno uznemiravanje, nepotizam, osvetu, diskriminaciju i druge zloupotrebe ovlaštenja”.

Zabrinutost Izraela

Izrael je izrazio veliku zabrinutost zbog takvih nalaza, ocijenivši da potvrđuju potrebu za “dubokom i sveobuhvatnom promjenom” u Agenciji.

“Povlačenje Krahenbuhla je samo prvi korak u dugom procesu koji je potreban da se eliminira korupcija, poveća transparentnost i spriječi politizacija agencije”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Saunders koji je već bio postavljen za vršioca dužnosti zamjenika generalnog komesara UNRWA počeo je karijeru u UN 1989. godine u Pojasu Gaze.

On je do nedavno bio pomoćnik generalnog sekretara UN-a za upravljanje lancem snabdijevanja.

AJB

AJB
Autor 7.11.2019. u 09:38