GE i Toshiba

Konglomerat kome predskazuju smrt

 SVEN ASTHEIMER
Autor 2.12.2021. u 09:52

Konglomerat kome predskazuju smrt

 Foto: AFP – Majstor mješovitih koncerna: Jack „the knife“ Welch

U gospodarstvu su brzina i promjena osobito važni. Imaju li konglomerati još uvijek budućnost?

Piše:  Sven Astheimer – faz.net 24.11.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Najnovija vijest o razdvajanju američkog konglomerata General Electric izazvala je mnogo uzbuđenja: ubuduće bi tri divizije zdravstva, zrakoplovstva i energetike trebale biti na berzi notirane kao samostalne cjeline. Upravo GE, koji je do sada važio kao primjer tipa radnje sa mješovitom robom, nakon teških godina trasira sada put, koji vječni rival Siemens slijedi već odavno. I od Philipsa trenutno jedva da je ostalo nešto više nego koncern medicinske tehnike.

Nakon što je skoro istovremeno i Toshiba objavila da suma njenih pojedinačnih dijelova u budućnosti treba da bude vrjednija nego današnja cjelina, izgleda da je presuda pala: U modernom gospodarstvu se računaju specijalizacija i brzina. Za velike tankere čije poslovne jedinice imaju malo ili skoro ništa zajedničkog izgleda da nema više mjesta.

Kod GE ukinuto 100.000 radnih mjesta

Još prije ne tako davnog vremena pogled na stvari bio je sasvim drugačiji. Početkom milenija Jack Welch je nakon dvije decenije napustio vođenje General Electrica. Tamo je zaslužio fenomenalan ugled i nadimak „the knife“ jer je u tom periodu ukinuo 100.000 radnih mjesta u divizijama u kojima GE nije spadao u svjetski vrh. Zahvaljujući ovom tvrdom sortiranju prihod se za vrijeme njegovog vodstva povećao sa 13 na 416 milijardi dolara ili više od trideset puta. Welch je (privremeno) postao legenda.

Ko je ispunjavao stroge kriterije nalazio je mjesto u GE porodici. Od televizora preko kućnih aparata do industrijskih sistema, šarenu mješavinu svega predao je Welch svome nasljedniku. Sinergija između područja nije bila obaveza – nasuprot tomu. Welch je uz industrijsku proizvodnju, koja je u velikoj mjeri izložena oscilacijama svjetske konjunkture, svjesno postavio znatno stabilnije službe, naprimjer kroz vlastitu finansijsku diviziju. Ovo uravnoteživanje rizika u okviru koncerna je do danas najvažniji argument zagovornika konglomerata.

Od Grundiga do turističkog biroa

Još uvijek se ovoga uzorka drže mnogi igrači na tržištu kao naprimjer turska Koc grupa koja od bijele tehnike (Beko), elektronike za zabavu (Grundig), preko proizvodnje automobila, prehrambenih sredstava do finansijskih usluga i turističkih biroa, upravlja ogromnim asortimaom. I u Aziji egzistiraju još mnogi giganti.

Jesu li koncerni sada nužno osuđeni da idu putem podjele da bi opstali u konkurentskoj borbi? Ne ako se pitanje posmatra sa aspekta rentabilnosti, kažu specijalisti kao Thomas Hutzschenreuter. Profesor poslovne administracije je na temelju ovog pitanja analizirao oko 55.000 ulaganja i prodaje. Njegov rezultat: Nije moguće dati opću izjavu o tome je li konglomerat ili specijalizirana tvrtka uspješnija. Umjesto toga, ovisi o sposobnosti menadžmenta da se nosi s danom strukturom.

Biti brži nego aktivisti

Trenutno pokretači cijepanja dolaze prije svega iz dva pravca. Jedno je da se u mnogim industrijskim branšama događaju ogromne promjene velikom brzinom. Da bi se mogli održati u ovoj trci protiv malih start-up (novoosnovanim) firmi i specijalista koncerni trebaju više fokusiranja i kraće puteve odlučivanja. Podjela Daimler AG na Mercedes Auto i Daimler – teretna vozila je pokrenuta ovim saznanjem iako bi ovdje sinergije bile realne kod autonomnog kretanja.

Osim toga već određeno vrijeme dolazi primjeran pritisak sa tržišta kapitala. Raniji šef Siemensa Joe Kaeser je javno priznao da će on svoj koncern rađe sam razdijeliti nego dopustiti da ga na ovaj proces prisile aktivistički investitori. Thyssenkrupp je to pozdravio. Dok god je situacija nužde u trenutnom kamatnom okruženju visoka u ovoj konstelacije moglo bi se malo mijenjati.

U srednjoročnom razdoblju, međutim, sasvim je moguće da će se trend ponovno preokrenuti i da će prednosti konglomerata doći do izražaja u određenim konstelacijama. Zanimljivo je da se aktualni primjeri uspješnih mješovitih kombinacija mogu pronaći u Silicijskoj dolini, od svih mjesta. Raznolikost među krovnim tvrtkama Amazona ili Googlea je ogromna. Jedinstvena profitabilnost ovih tvrtki omogućuje im određenu slobodu. Ali to ne bi bio prvi put da su američki tehnološki divovi postavili novi smjer.

faz.net

 SVEN ASTHEIMER
Autor 2.12.2021. u 09:52