Kongo protjerao ambasadora EU-a zbog sankcija uoči izbora

tačno.net
Autor 28.12.2018. u 09:29

Kongo protjerao ambasadora EU-a zbog sankcija uoči izbora

Foto: EPA

Kongo je protjerao veleposlanika Europske unije nakon što je EU ponovno nametnula sankcije vladinim dužnosnicima, među kojima je i predsjednički kandidat vladajuće stranke.

Ministar vanjskih poslova Konga Leonard She Okitundu objavio je na konferenciji za medije kasno u četvrtak da veleposlanik Bart Ouvry ima 48 sati da napusti državu, prenosi Hina.

Ovaj potez vlasti dolazi u trenutku sve veće napetosti koja se osjeća u zemlji uoči održavanja dugo odgađanih izbora u nedjelju, za koje dio oporbe tvrdi da su namješteni u korist vladajuće stranke.

Poziv EU-u na povlačenje predstavnika

EU je najavila ponovno uvođenje sankcija ranije ovoga mjeseca zbog kršenja ljudskih prava, a jedan od sankcioniranih je i Emmanuel Ramazani Shadary, kandidat vladajuće stranke i dugogodišnji saveznik sadašnjeg predsjednika Josepha Kabila.

Pored Shadaryja, na popisu sankcioniranih našlo se 13 drugih kongoanskih dužnosnika.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u EU.

Shadary se u predsjedničkoj utrci nadmeće s dvojicom kandidata podijeljene oporbe, Felixom Tshisekedijem i Martinom Fayuluom.

Ranije u četvrtak su vlasti Konga pozvale EU da iz zemlje povuče svog predstavnika u roku od 48 sati kao uzvratnu mjeru zbog europskih sankcija uvedenih protiv 14 dužnosnika Konga.

Okitundu: Recipročna mjera

“Vlada Konga poziva Europsko vijeće da odmah, u roku od 48 sati, povuče svog šefa misije u Kongu”, izjavio je Okitundu, tri dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Kongu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Okitundu je to rekao na prijemu zapadnih diplomata među kojima je bio i Ouvry.

Dodao je da je to recipročna mjera zbog “jednostranih sankcija EU-a” dužnosnicima zemlje.

U nedjelju će biti održani opći izbori u Kongu koji su tri puta bili odgađani.

AJB

tačno.net
Autor 28.12.2018. u 09:29