Kongres odbacio glasanje o upotrebi sile protiv ISIL-a

tačno.net
Autor/ica 12.6.2015. u 08:41

Kongres odbacio glasanje o upotrebi sile protiv ISIL-a

Republikanci su mahom glasali protiv prijedloga da se poslanici izjašnjavaju o formalnom odobrenju upotrebe vojne sile.

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je amandman na prijedlog zakona o odbrani na osnovu kojeg bi poslanici morali  glasati o formalnom odobrenju upotrebe vojne sile protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Amandman je predložio demokrata Adam Schiff, ali su republikanci koji kontroliraju većinu mjesta mahom glasali protiv, javlja Tanjug.

Amandman je odbačen dan nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama naložio raspoređivanje dodatnih 450 američkih vojnika u Iraku kako bi pomogli iračkim snagama u borbi protiv ISIL-a.

Amandman je predviđao da Kongres raspravlja i glasa o novom odobrenju za upotrebu vojne sile do 31. marta naredne godine, čime bi bilo zabranjeno da sredstva namijenjena za odbranu u 2016. godini budu korištena za zračne udare na ISIL dok to Kongres ne dozvoli.

Obama je od Kongresa tražio u februaru da odobri angažman vojnih snaga protiv ISIL-a nakon što su to zahtijevali poslanici, zabrinuti da je on prekoračio ustavna ovlaštenja vojnom kampanjom koju je započeo u augustu.

Sjedinjene Države trenutno u Iraku imaju gotovo 3.000 vojnika, računajući i instruktore i savjetnike.

Izvor: Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.6.2015. u 08:41