Kongres potvrdio: Joe Biden je pobjednik američkih predsjedničkih izbora

tacno.net
Autor 7.1.2021. u 10:09

Kongres potvrdio: Joe Biden je pobjednik američkih predsjedničkih izbora

AMERIČKI Kongres je dan nakon upada Trumpove rulje u zgradu Kapitola potvrdio pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Kongres koji je sinoć zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, jutros je odbacio prigovore na pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima u Pennsylvaniji.

Na sjednici Kongresa potom su prebrojani glasovi izbornog kolegija iz još 12 saveznih država, a potom je potvrđena Bidenova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima održanima 3. studenoga prošle godine.

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi izbornog kolegija koji je proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nastavljena je u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile prosvjednike, oko 17:30 po lokalnom vremenu.

Nasilje pokolebalo republikance koji su htjeli osporiti rezultate izbora

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada prosvjednika, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

“Ne računajte na mene, dosta je bilo”

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

“Sve što mogu reći je da ne računate na mene. Dosta je bilo”, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni prosvjednici. “Joe Biden i Kamala Harris zakonito su izabrani i postat će predsjednik i potpredsjednica SAD-a 20. siječnja.”

Pence:Onima koji su izazvali kaos – nećete pobijediti

“Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu – nećete pobijediti”, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa. “Vratimo se na posao”, dodao je.

Penceov tim objavio je da je Pence, koji je nakon upada prosvjednika sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom čitavo vrijeme u zgradi Kongresa.

Također objavljeno je da se tijekom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo s mnogim dužnosnicima, od ministarstva pravosuđa do ministarstva obrane, no američki mediji istaknuli su da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Trump u govoru pristašama prije sjednice Kongresa: Borite se

Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnike u Kongresu, da odbiju rezultate predsjedničkih izbora i da se “bore”.

“Nema dvojbe da je predsjednik stvorio rulju, da je predsjednik potaknuo rulju, da se predsjednik obratio rulji. Zapalio je plamen”, poručila je utjecajna republikanka u Zastupničkom domu Liz Cheney na Twitteru.

Republikanski senator iz Arkansasa Tom Cotton pozvao je Trumpa da prizna izborni poraz i da “odustane od dovođenja u zabludu Amerikanaca i da osudi nasilje”.

Republikanski vođa o “propaloj pobuni”

Republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell nazvao je upad prosvjednika “propalom pobunom” i obećao da neće “pokleknuti pred bezakonjem i pritiscima”.

“Vratili smo se na svoja mjesta. Obavit ćemo svoju dužnost temeljem Ustava i za našu naciju. I to ćemo učiniti noćas.”

Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Trump od izbora 3. studenoga uporno odbija priznati rezultate izbora, a zadnjih dana pojačao je pritisak i na američkog potpredsjednika Pencea da ne prihvati rezultate glasanja izbornog kolegija u Kongresu, što je ovaj odbio.

Index.hr

tacno.net
Autor 7.1.2021. u 10:09