Kongres SAD usvojio zakon za podršku Ukrajini

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 08:26

Kongres SAD usvojio zakon za podršku Ukrajini

Oba doma američkog Kongresa jednoglasno su usvojila zakon koji će obezbediti garancije za zajam od milijardu dolara Ukrajini i ozakoniti sankcije onima koji su učestvovali u ruskom pripajanju ukrajinskog poluostrva Krima.

Senat je sinoć jednoglasno odobrio meru za obezbeđivanje garancija za zajam Ukrajini i davanje američkom predsedniku Baraku Obami veći autoritet da uvede dodatne sankcije Rusiji i užem krugu njenog predsednika Vladimira Putina zbog “drskog” upada na Krim ranije ovog meseca, navodi agenicja AP.

Predstavnički dom je usvojio različitu verziju tog zakona kojim se takođe obezbeđuje pomoć Ukrajini i kažnjava Rusija. U donjem domu američkog Kongresa nije po tom pitanju postignut konsenzus, ali je velika većina od 399 poslanika bila “za”, dok je protiv bilo 19 njih.

Poslanici se nadaju da će poslati jedinstven zakon, onaj koji je usvojen u Senatu, u Belu kuću da ga Obama potpiše do kraja nedelje.

“Od vitalne je važnosti da SAD, zajedno sa našim saveznicima u EU i NATO, pošalje jasan signal da ova agresija neće biti tolerisana”, rekao je lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.

U zakon, usvojen u Senatu, pretočene su sankcije već uvedene prema nekim od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, članova njegovog unutrašnjeg kruga, vladinih zvaničnika, nekih od najbogatijih ljudi u zemlji i jedne vodeće banke. Sankcije zamrzavaju svu njihovu imovinu u SAD i zambranju Amerikancima da posluju sa njima.

Predstavnički dom je takođe pozvao Obamu da proširi spisak ruskih zvaničnika i drugih obuhvaćenih sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner rekao je pre dva dana da obe strane raspravljaju kako da usaglase dva predloga zakona i da ga proguraju kroz Kongres što je moguće pre.

Procedura je ubrzana posle odustajanja demokrata ove nedelje da povežu uslove o reformama koje traži Međunarodni monetarni fond sa davanjem pomoći.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 08:26