Kongres švedskih ljevičara

Petar Fehir
Autor 13.2.2018. u 14:41

Kongres švedskih ljevičara

Foto: marxist.se

Ovih je dana u švedskom Karlstadu, pod parolom ”Švedska za sve – ne samo za najbogatije” završen 42. kongres ”Lijeve partije” – Vänsterpartiet.

Zanimljivo je čuti kako to rade drugi.

Obzirom da se na jesen održavaju parlamentarni izbori kongres se najviše bavio izbornom platformom.

Tako partija, u svom manifestu, obećava da će stremiti stvaranju društva jednakom za sve – ne smo za bogate. Platforma sadrži konkretne reforme koje bi Švedsku popele na prvo mjesto zemalja po pitanju jednakosti. Ističemo porez na ”milionere”, šestosatni radni dan, čime bi svi izdržali raditi do mirovine, ulaganja u manje naseljena i nerazvijenija područja, te poboljšanje javnog servisa.

Novac u penzionim fondovima bi se, prema prijedlogu, trebao koristiti samo za društveno korisne investicije. Jedan od ciljeva je i da se poništi (neuspješna) privatizacija apoteka i stanica za pregled vozila. Ljevica se također zalaže za jeftiniju njegu zuba i ukidanje prvog neplaćenog dana pri bolovanju.

Obećaje također da će i dalje biti na braniku antirasizma, posebno kod rasistisčkih okupljanja.

Za Predsjednika je ponovo izabran Jonas Sjösted, koji je u svom završnom govoru između ostalog rekao:

”Mi smo jedina partija koja se dosljedno bori za ravnopravnost. Mi smo jedina partija koja ne želi u vladi vidjeti stranke centra i desnice. Mi smo jedina partija koja ima plan za suprostavljanje ”švedskim demokratima” (najdesnijom strankom u parlamentu). Mi smo jedina partija ljevice.”

Inače, Lijeva partija ima konstantnu podršku od oko 6 – 8 posto birača.

Zanimljivo je da je kongres izravno prenosio drugi program nacionalne televizije.

Možda ne bi bilo loše kad bi i neka naša zainteresirana stranka prisustvovala, kao gost, slijedećem kongresu. U svakom bi slučaju bila u dobrom društvu.

Petar Fehir
Autor 13.2.2018. u 14:41