Kongresni odbor: Nije bilo suradnje Trumpove kampanje s Rusijom

tačno.net
Autor/ica 13.3.2018. u 09:15

Kongresni odbor: Nije bilo suradnje Trumpove kampanje s Rusijom

Foto: Win McNamee/Pool via AP

Obavještajni odbor Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država objavio je da nije pronašao nikakav dokaz suradnje između ljudi iz predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije tijekom kampanje za izbore 2016.

Republikanski članovi Odbora su u ponedjeljak naveli da su završili istragu o ruskom miješanju i na jednoj strani objavili svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mjesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsjednik.

Među objavljenim zaključcima, kongresmeni su odbacili navode američkih obavještajnih službi, objavljene u siječnju 2017., da je ruski predsjednik Vladimir Putin 2016. pomagao Trumpu protiv demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Republikanci su uzeli u obzir više ruskih hakerskih napada na američke političke institucije tijekom 2015. i 2016., prije svega putem društvenih mreža. Međutim, osudili su “manjakvi odgovor” demokratske administracije prije izbora te naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trumpa izuzetno negativan dosije koji je financiran iz kampanje Hillary Clinton.

Kompletno izvješće ima više od 150 strana i sadrži više od 40 “preliminarnih zaključaka” i više od 25 preporuka. Danas će ga komentarati demokrate, a komitet će potom glasovati o skidanju oznake tajnosti s izvješća, da bi on mogao biti objavljen.

Ta istraga nije jedina koju Kongres vodi o Rusiji. Obavještajni komitet Senata također vodi svoju, neovisnu istragu, ali u njoj republikanci i demokrate surađuju u cilju zajedničkog izvješća.

RSE

tačno.net
Autor/ica 13.3.2018. u 09:15