Kontinent sa najvećom opasnošću za svijet? Ekonomski tigrovi samo maskiraju rizik

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 14:32

Kontinent sa najvećom opasnošću za svijet? Ekonomski tigrovi samo maskiraju rizik

Koji  kontinent najviše prijeti da svojim problemima zarazi ostatak svijeta? Naprimjer kod Afrike i Latinske Amerike takva zaraza uglavnom ne prijeti, međutim problemi ostalih imaju više „sistematičnosti“. Agonija nekih regiona se tako izražava u cijelom svijetu.

By: Patria Online
Preveo: EŠref Zaimbegović

Za svijet je najopasnija Azija. Za one koji vide azijsko ekonomsko čudo i smatraju ga modelom za cijeli svijet to može biti iznenađujuća tvrdnja. Također i za one koji za najveću opasnost smatraju Bliski istok koji može biti izvor dugoročnog ratnog konflikta. Uprkos tomu u stvarnosti su problemi Azije najteži.

Čovječanstvo je sada suočeno sa  nekoliko značajnih opasnosti. Prva je klimatske promjene, druga širenje atomskog naoružanja, treća širenje neizliječivih bolesti sa velikim brojem žrtava, četvrta je ekonomska kriza a posljednja oružani sukob među svjetskim silama, naprimjer između Kine i Indije.

Razumljivo tu su i druge prijetnje kao terorizam, nedostatak pitke vode, strukturalna nezaposlenost ili zločinački režimi. Međutim one ne bi imale tako snažan uticaj kao navedenih pet prijetnji.

A Azija je kontinent koji ima najveći potencijal za nastanak i širenje navedenih problema. Postojanje azijskih tigrova samo maskira činjenicu da se radi o regionu koji predstvlja najveću opasnost za stabilnost u svijetu.

Prema Azijskoj razvojnoj banci Azija bi trebalo da do 2035. udvostruči potrošnju nafte i utrostruči potrošnju plina; potrošnja uglja bi trebala porasti za 81%. Time će sama Azija biti odgovorna za emisiju ugljen dioksida koju naučnici smatraju maksimalnom za cijelu planetu.

Azija je i najvećom prijetnjom kada se radi o atomskom naoružanju. Visoki rizik predstavljaju Sjeverna Koreja i Pakistan, a te zemlje nemaju problema da prodaju atomsku tehnologiju onome ko ponudi najviše novaca.

U Aziji je i niz dugotrajnih sukoba počinjući sa Afganistanom, preko Šri Lanke do Kašmira. A tu je i niz potencijalno eksplozivnih graničnih konflikata: Kina i Indija, Pakistan i Indija ili obje Koreje.

Iz Azije nam je došla i epidemija ptičije gripe. Što se tiče smrtnosti naša bojazan se nije ostvarila ali je svijet od te dobi svjestan opasnosti koje Azija sa gledišta širenja ovih bolesti predstavlja.

ihned.cz

 

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 14:32