Kosovo i SAD potpisali sporazum o programu Mirovnog korpusa na Kosovu

tačno.net
Autor 9.9.2013. u 12:50

Kosovo i SAD potpisali sporazum o programu Mirovnog korpusa na Kosovu

Priština (AA) – Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i pomoćnica direktora američkog Mirovnog korpusa Helen Loumen potpisale su danas državni sporazum o otvaranju programa Mirovnog korpusa na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jahjaga je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila da je potpisan važan Sporazum koji doprinosi saradnji dva naroda na polju obrzazovanja i kulture.

“Ovim sporazumom Kosovo je postalo 140. zemlja domaćin Mirovnom korpusu, američkoj organizaciji volontera, koju je osnovao predsednik Kenedi, koji je decenijama gradio mostove mira među narodima širom sveta”, kazala je predsednica.

Ona je istakla da će zahvaljujući potpisanom Sporazumu o mirovonom korpusu, Kosovo biti kuća volontera iz SAD koji će se integrisati u kosovsko društvo i raditi u oblasti obrazovanja, kulture, životne sredine i uopštenog razvoja društva.

Loumen je izrazila zadovoljstvo povodom priključivanja Kosova Mirovnom korpusu.

“Uspeh Mirovnog korpusa se zasniva na razmeni ideja. Volonteri Mirovnog korpusa i Kosovari će podeliti razna iskustva, znanje i veštine koji će doprineti razumevanju između naše dve zemlje i kulture”, kazala je ona.

Loumen je naglasila da će se volonteri sa Kosova usredsrediti na obrazovanje, odnosno na podučavanje engleskog jezika.

“Volonteri će, takođe, doprineti opštinama tako što će omladini pružiti podršku kao mentori, treneri i prijatelji”, rekla je Helen Loumen.

Naglasila je da Mirovni korpus, koji postoji 52 godine, ima za cilj da, između ostalog, edukuje ljude koji će predavati engleski jezik u srednjim školama na Kosovu.

“Naši volonteri će biti trenirani nastavnici engleskog jezika koji će raditi u školama na Kosovu. Naš cilj je i da Amerikance upoznamo sa kulturom zemlje domaćina, npr. naši volonteri će dve godine raditi u školama na Kosovu i onda će, kada se vrate u Ameriku, pričati i ostalima o svom iskustvu na Kosovu”, naglasila je Loumenova.

Svečanosti potpisivanja sporazuma prisustvovali su i ambasadorka SAD- na Kosovu Trejsi Džejkobson i direktorka misije USAID-a na Kosovu Morin A. Šoket. Volonteri pri Mirovnom korpusu moraju biti američki državljani starosti od 18 godina naviše. Služba u Mirovnom korpusu traje 27 meseci, a mandat agencije je promocija mira u svetu i prijateljstva, kao i bolje razumevanje između Amerikanaca i naroda iz drugih zemalja.

tačno.net
Autor 9.9.2013. u 12:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija