Kosovski ministar Rexhepi: Obuka i unapređenje policije imperativ je vremena

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 10:48

Kosovski ministar Rexhepi: Obuka i unapređenje policije imperativ je vremena

U Prištini je danas počela sa radom 3. Konferencija o policijskoj obuci balkanskih zemalja – BALPEK

Priština (AA) – U Prištini je danas počela sa radom 3. Konferencija o policijskoj obuci balkanskih zemalja – BALPEK. Na Konferenciji čija je tema “Savremen pristup obrazovanju i obuci policije” učestvuju predstavnici Kosova, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Turske i Albanije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je otvarajući Konferenciju istakao da je obuka i unapređenje policije imperativ vremena.

“Razmena najbolje prakse policije, u ovom slučaju Balkana, od posebne je važnosti”, kazao je ministar Rexhepi.

On je kazao da je Kosovska policija relativno mlada institucija, da je počela da se izgrađuje odmah nakon rata 1999. godine i da je za vrlo kratak period postigla puno. Prema njegovim rečima, veliki napredak je postignut zahvaljujući međunarodnim institucijama, a pre svih misije OEBS-a na Kosovu.

Generalni direktor Kosovske akademije za javnu bezbednost Ismail Smakiqi je podsetio da je inicijativa za održavanje Konferencije o policijskoj obuci balkanskih zemalja potekla od Turske nacionalne policijske akademije, te da su prve dve Konferencije održane u Turskoj. Smakiqi je ocenio da je međunarodna saradnja jako važna za unapređenje profesionalnih sposobnosti policije u oblasti javne bezbednosti.

“Teme koje ćemo tretirati bez sumnje će unaprediti naša saznanja iz oblasti javne bezbednosti. Ovo je odlična prilika za razmenu iskustava i osnaženje saradnje “dobrog” protiv “lošeg””, kazao je Smakiqi.

Da je saradnja i razmena iskustava jako važna ističe u izjavi za AA i profesor Turske nacionalne akademije Serdar Kenan Gul.

“U vremenu u kome živimo treba uzeti u obzir i očekivanje stanovništva zato što napredovanjem tehnologije raste i kriminal. Forme kriminala se menjaju tako da i mi kao policija i obrazovne instritucije moramo stvoriti mogućnost da se borimo protiv kriminala”, kazao je Gul.

Zamenik dekana Fakulteta bezbednosti iz Makedonije Nikola Dujovski u izjavi za AA kazao je da je za policiju najveći izazov unapređenje borbe protiv kriminala.

 “Ovo je trend u policiji da se što više sarađuje, da se što više razmenjuju iskustva kako bi se poboljšali nastavni planovi i program rada zato što kriminal svakoga dana ide korak ispred ljudi koji se bave gonjenjem kriminalaca”, kazao je Dujovski.

Učesnici Konferencije BALPEK će sutra imati priliku da posete Kosovsku akademiju za javnu bezbednost, kao i Manastir Visoki Dečani, grad Prizren i Šar planinu.

Anadolija

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 10:48