Kraj “kineskog čuda”?

tačno.net
Autor 8.4.2013. u 08:48

Period ultrabrzog rasta druge po veličini svjetske privrede, za koju se mnogi nadaju da će podstaći globalni oporavak, vjerovatno je završen, saopštio je kinseki predsjednik Đinping.

„Ne vjerujem da ćemo biti u stanju da održimo ultrabrzi ekonomski rast, niti je to ono što želimo“, rekao je Đinping na azijskom forumu Boao, prenosi Tanjug.

On smatra da je, ipak, moguće da Kina zadrži relativno visok tempo privrednog rasta, jer je njena ekonomija u dobrom stanju.

Otkako je počela da otvara ekonomiju, Kina je u prosjeku bilježila godišnji privredni rast od 9,9 odsto, što je tempo rijetko viđen u istoriji svetskog ekonomskog razvoja.

Đinping je dodao da su faktori kao što su urbanizacija, nastavak industrijalizacije i modernizacija poljoprivrede razlozi za optimizam u vezi sa budućom uzlaznom putanjom ekonomije.

Kineska privreda je prošle godine zabilježila najsporiji privredni rast u posljednjih 13 godina, od 7,8 odsto, zbog slabosti kod kuće i na ključnim izvoznim tržištima.

„Pomjerićemo fokus ekonomskog razvoja na kvalitet i efikasnost“, kazao je Đinping.

Kineski lideri su više puta obećavali da će ekonomski model promijeniti tako da podstakne domaću tražnju, koja je ključni pokretač rasta, umjesto investicija i izvoza. Kina je u martu saopštila da je cilj ekonomskog rasta u ovoj godini 7,5 odsto, kao i prošle godine.

RSE

tačno.net
Autor 8.4.2013. u 08:48