Kraj mirovnog procesa za Palestinu

Saeid Abedpour
Autor 12.12.2017. u 12:29

Kraj mirovnog procesa za Palestinu

Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestonicu predstavlja kraj procesa formiranja dvije države na okupiranoj teritoriji i kraj palestinske države. Zar ovo što se danas dešava u ovom povijesnom gradu, gradu koji datira otkada i ljudska civilizacija, ne nalikuje filmu Ridleya Scotta „Kraljevstvo nebesko“ (Kingdom of heaven)?

Tokom svoje predizborne kampanje američki je predsjednik Donald Trump obećao da će ukoliko pobijedi priznati Qods za izraelski glavni grad. Ovako opasno pitanje je vrlo vjerovatno uvod u velike promjene u regionu i u arapsko-izraelski sukob.  Trump ne može djelovati u suprotnosti sa sedamdesetogodišnjom političkom tradicijom svojih prethodnika vezano za pitanje Jeruzalema. On nema hrabrosti za tako nešto već Trumpov korak predstavlja pokušaj uspostave korjenitih geopolitičkih promjena u regionu.

Izbor Jeruzalema, svetog grada judaizma, kršćanstva i islama, za glavni grad Izraela iznova je osnažio tenzije i mogućnost izbijanja rata u regionu. Ako u proteklih 67 godina nijedna evropska sila nije smogla hrabrosti da ovaj grad proglasi izraelskim glavnim gradom, dakle sada su šanse još manje da ova Trumpova odluka bude prihvaćena. Gotovo posvema usaglašeno oponiranje muslimanskih i evropskih država odluci američkog predsjednika nesumnjivo je Trumpa više nego ikada ranije ostavilo usamljenim na političkoj sceni.

Trump i Netanyahu danas iznova polučuju korist iz nestabilnosti i nesigurnosti bliskoistočnog regiona. Nakon što su Amerika i Izrael tokom posljednjih nekoliko godina uspjeli „izvrnuti“ pojam sukoba u regionu koji datira unazad 70 godina i uveli novi alternativni pojam koji se temelji na neprijateljstvu sa Iranom, cijena koju će zbog toga platiti Palestinci i Arapi bit će veoma teška a predaja Qodsa Izraelu, zapravo znači predaju Palestine u ruke ovog režima.

Vrlo je vjerovatno da Trumpova odluka znači da on prije bilo kakvog rješenja o formiranju dvije države: Palestine i Izraela daje prednost Izraelu. Međutim, ukoliko se ovaj problem formiranja dvije države riješi tada Jeruzalem treba postati dijelom palestinske države, ili u najmanju ruku treba imati specijalni status razoružane slobodne zone između dvije države Palestine i Izraela. The New York Times je prije nekoliko dana objavio da je Muhammad bin Salman, saudijski prestolonasljednik, tražio od Mahmouda Abbasa poznatog kao Abu Mazen da prihvati Abu Dis kao prijestonicu palestinske države i sustegne se od zahtjeva da istočni Qods bude njen glavni grad. Trumpova odluka je donesena unutar trougla unije Izrael-Saudijska Arabija-Amerika.

Unutar ove unije problem Jeruzalema i Palestine nije ključno bliskoistočno pitanje i kroz koncept teritorije Zapadne Obale rijeke Jordan  koja je dodijeljena Palestincima palestinska država će bez vojske biti stacionirana na ovom ograničenom prostoru, a Jeruzalem će ostati u rukama Izraela. Tako će i kontrola granica palestinske države biti pod Izraelskom komandom. Palestinska država bez Jeruzalema, bez vojske i okružena izraelskom vojskom je „onaj obećani ideal“ koji će Palestinci možda dobiti od Trumpa.

Za Ameriku, Saudijsku Arabiju i Izrael najveću regionalnu opasnost ne predstavlja teroristički tekfirizam ni izraelske atomske bombe i ni Palestinska pitanja već Iran. Iranska uplitanja u Jemenu i Libanu, Iraku i Siriji u principu predstavljaju jednu veliku prijetnju. To što Iran poduzima aktivnosti protiv terorizma DAEIŠ-a, Al-Qaede i ostalih tekfirskih skupina u regionu, i to što se Iran protivi ubijanju jemenskih civila za američku vanska politika filozofiju uspostave novog bliskoistočnog poretka ne znači ništa.

Koncept sadašnje bliskoistočne strukture baziran je na višedecenijskim sukobima sa Izraelom. Ali Amerika, Izrael i Saudijska Arabija danas vrše pritisak za uspostavu novog bliskoistočnog koncepta na temelju principa sukobljavanja sa Iranom. U rijekama krvi koje su tekle u ratovima u Siriji, Iraku i Jemenu skriva se taj novi stav u pogledu regiona a palestinsko pitanje je još jedina preostala zapreka u formiranju novih koalicija. Stoga se palestinski problem želi privesti kraju pod bilo koju cijenu kako bi se iscrtale konture novih koalicija i uspostavio Bliski Istok prema željama Trumpa i Netanyahua.

Nesporno je da Amerika  i Izrael imaju potrebu da kroz proglašenje Qodsa izraelskim glavnim gradom, a posredstvom Trumpa, izazovu neki vid haosa i gungule kako bi se prikrio slom njihovog koncepta u Jemenu, Siriji i Libanu kao i propast koncepta o uspostavi nezavisne kurdistanske države. I zaista se ovim dešavanjima stvara osjećaj da se što brže nastoji prikriti obim velikih regionalnih poraza ovih strana.

Palestinci su veliki gubitnici američko-izraelske i saudijske igre u regionu. Kako god, protivljenje većine svjetskih država Trumpovom planu o Jeruzalemu te porazi DAEIŠ-a, Al-Qaede i Al-Nusre u Siriji i Iraku ulivaju nadu da ćemo kroz ponovni koncept palestinskog pitanja ovaj put biti svjedocima veće potpore muslimanskih ali i evropskih zemalja formiranju palestinske države čije će središte biti Qods.

Saeid Abedpour
Autor 12.12.2017. u 12:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija