Kralj Čarls prvi put pred parlamentom kao novi monarh

RSE
Autor/ica 12.9.2022. u 15:19

Kralj Čarls prvi put pred parlamentom kao novi monarh

Foto: AFP

Čarls (Charles) III je 12. septembra održao prvi govor u Parlamentu kao kralj otkako je stupio na tron, nakon smrti kraljice Elizabete II, pozdravljajući “vitalnost” tradicije britanskih zakonodavaca.

Novi monarh zemlje je održao inauguralno parlamentarno obraćanje pred članovima izabranog Donjeg doma i Doma lordova u Westminster Hallu.

“Dok danas stojim pred vama, ne mogu a da ne osjetim težinu istorije koja nas okružuje i podsjeća na vitalne parlamentarne tradicije kojima su posvećeni članovi oba doma”, rekao je Charles.

On je dodao da je Parlament živi instrument demokratije i da je kraljica dala primjer nesebične dužnosti.

“Koju sam, uz Božju pomoć i vaše savjete, odlučan da vjerno slijedim “, rekao je kralj Čarls III.

Nakon smrti majke, kraljice Elizabete 8. septembra, princ Čarls je postao šef države Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja, kao naslednik koji je najduže čekao na tron u britanskoj istoriji.

Kralj Čarls i kraljica supruga Kamila (Camilla) su napustili Vestminster nakon što su primili saučešće od poslanika i kolega.

Oni su otputovali za Škotsku da bi se pridružili povorci koja će pratiti kraljičin kovčeg duž Kraljevske milje u Edinburgu do katedrale St Giles-a, prije vjerske službe i bdjenja.

U najstarijem dijelu viševjekovnog britanskog parlamenta će od srijede uveče biti izložen kovčeg njegove pokojne majke tokom četiri dana do njene državne sahrane narednog ponedjeljka.

RSE

RSE
Autor/ica 12.9.2022. u 15:19