Kreće konvoj za izgladnele u Madaji

tačno.net
Autor 11.1.2016. u 10:30

Kreće konvoj za izgladnele u Madaji

Konvoj sa humanitarnom pomoći i hranom Ujedinjenih nacija trebalo bi da krene put grada Madaja u Siriji, koji pod opsadom drže snage pod kontrolom sirjskog predsednika Bašara Al Asada, javio je BBC. U Madaju je, prema informacijama sa terena, hrana prestala da stiže još u oktobru – tamošnje stanovništvo gladuje.

“Prilično sam uverena da ćemo krenuti u ponedeljak ujutru”, rekla je za BBC Melisa Fleming, portparolka UNHCR-a, koja je naglasila da su na odlaganje uticale administrativne prepreke.

Do prispeća pomoći četrdeset hiljada meštana Madaje, mesta u blizini granice sa Libanom, snalaziće se kako znaju i umeju. To traje više od tri meseca upozoravaDibeh Fakhr iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

“Nedostaju voda, hrana i lekovi. Madaji i drugim područjima nismo uspeli da priđemo od oktobra 2015. Jako smo zabrinuti”, upozorava ova humanitarka.

“Situacija je prilično zastrašujuća”, upozorava Bris de la Vinj (Brice de la Vigne) iz nevladine organizacije Lekari bez granica.

Najmanje 250 ljudi pati od akutne neuhranjenosti dok je njih 10 potrebno hitno evakuisati jer će u suprotnom umreti, podvlači doktorka De la Vinj.

Ovakav vid blokada su jedno od obeležja građanskog rata u Siriji, koji vode snage opozicije i lojalista predsednika Bašara Al Asada. Madaja je, međutim, privukla pažnju međunarodne javnosti zbog velikog broja ozbiljno pothranjenih meštana.

Oko četiri i po miliona građana Sirije žive u nepristupačnim oblastima, a njih oko 450.000 nalazi se na 15 lokacija koje su pod opsadom zbog čega im je pomoć nedostupna.

Stanje u gradovima Foa i Kefraja se takođe pogoršava. Tamo je u opsadi Asadovih protivnika zarobljeno 30.000 građana.

RSE

tačno.net
Autor 11.1.2016. u 10:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija