Kreće novi krug pregovora: Ukrajina spremna na kompromis, Rusija želi priznanje Krima

tačno.net
Autor 21.3.2022. u 09:06

Kreće novi krug pregovora: Ukrajina spremna na kompromis, Rusija želi priznanje Krima

foto: EPA

Izaslanstva Ukrajine i Rusije trebala bi se sastati jutros u novom krugu pregovora, nakon što je Kijev odbacio ultimatum Moskve o predaji opkoljenog Mariupolja. Rusija je pozvala ukrajinske vojnike u Mariupolju da rano jutros polože oružje i napuste grad te je postavila rok do 5 sati ujutro po moskovskom vremenu za ukrajinski odgovor.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je za Ukrajinsku pravdu kako je Moskvi odgovoreno da “nema govora o predaji”.

Novi krug pregovora počet će jutros, a održat će se putem videoveze, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN. “Radne skupine obiju strana u posljednje su vrijeme intenzivno radile”, rekao je.

Ukrajina ne želi predati teritorij

Prošlog ponedjeljka održani su mirovni pregovori na visokoj razini.

Podoljak vjeruje da će razgovori s Moskvom o okončanju rata trajati nekoliko tjedana dulje, dodavši kako postoje znakovi da stajalište Moskve postaje “razumnije” i realnije.

Moskva zahtijeva demilitarizaciju Ukrajine i neutralni status, priznanje samoproglašenih republika i aneksije Krima. Ukrajina je dosad pokazala spremnost na kompromis po pitanju neutralnosti, ali želi jača sigurnosna jamstva Zapada.

Ukrajina nije popuštala u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje.

Zelenskij inzistira na susretu s Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistira na eventualnom susretu sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, što je Kremlj dosad odbijao uzeti u obzir. Zelenskij je u međuvremenu kritizirao ruske vojnike u svom najnovijem videoobraćanju rano jutros.

“Oni nastavljaju tražiti izmišljene naciste od kojih očito planiraju zaštititi naš narod, a još uvijek ne mogu pronaći Ukrajince spremne da ih dočekaju cvijećem”, rekao je.

tačno.net
Autor 21.3.2022. u 09:06