Kremlj šalje istražitelje u Ankaru

tačno.net
Autor 20.12.2016. u 10:56

Kremlj šalje istražitelje u Ankaru

AP

Tim predstavnika ruskih specijalnih agencija, Istražne komisije i Ministarstva vanjskih poslova otputovao je u Tursku nakon ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova na izložbi u Ankari.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da je u Tursku otputovao tim od 18 istražilaca.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će turski i ruski stručnjaci raditi zajedno na otkrivanju detalja o ovom slučaju i da će saradnja dvije zemlje u vezi sa političkim rješenjem sirijskog konflikta biti nastavljena.

On je rekao da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari usmjereno da destabilizuje odnose između dvije zemlje, te ocijenio da se to neće dozvoliti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon ubistva juče izjavio da Moskva mora da sazna tko stoji iza atentata na ambasadora Rusije.

On je na sastanku s visokim zvaničnicima rekao da ubojstvo ambasadora Karlova predstavlja “provokaciju s namerom da se ugroze odnosi Rusije i Turske, i mirovni proces u Siriji”.

Vladimir Putin, Sergey Lavrov, Alexander Bortnikov, Sergei Naryshkin

AP/ Sputnik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je nakon atentata na ruskog ambasadora pozvao telefonom Putina, naveo je u video poruci takođe da je u pitanju “provokacija sa ciljem da se ugrozi proces normalizacije tursko-ruskih odnosa”.

U napadu su ranjene još tri osobe. Napadač je ubijen, a radi se o dvadesetdvogodišnjem Mevlutu Mert Ajdintašu, koji je gotovo dvije i po godine radio kao pripadnik specijalne policije Ankare, a turski izvori sigurnosti naveli su da u vrijeme ubistva ambasadora nije bio na službi.

Televizije CNN i NTV objavile su videosnimku koja prikazuje kako Karlov drži govor kada su odjeknuli pucnjevi. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca u odijelu i kravati kako maše pištoljem i izvikuje rečenice na arapskom.

Fotograf AP koji je bio u publici rekao je da je napadač uzvikivao “Allahu akbar” –“bog je veliki” i da je pritom ispalio osam metaka.

Nakon riječi na arapskom jeziku govorio je i na turskom: “Odgovaraćete za sve što ste napravili na našim područjima. Sve dok mi nismo sigurni nećete biti sigurni ni vi. Odlazite. Ja ću ovo mjesto napustiti kao mrtvo tijelo” rekao je napadač.

Turska policija je nakon ubistva uhapsila njegovu majku i sestru u jugozapadnoj turskoj provinciji Ajdin.

RSE

tačno.net
Autor 20.12.2016. u 10:56