Kritično u Francuskoj i Belgiji – radnici sve nezadovoljniji

tačno.net
Autor 18.5.2016. u 09:21

Kritično u Francuskoj i Belgiji – radnici sve nezadovoljniji

U Francuskoj su podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na lijevoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirale puteve.

Mirna šetnja članova sindikata kroz Pariz je prekinuta kada su maskirani demonstranti počeli da bacaju predmete, pa je policija morala da ispali suzavac.

Demonstranti su, također, sprejem na jednoj autobusnoj stanici ispisali grafite na engleskom “turisti idite kući, izbjeglice dođite”. Protestna šetnja je nešto kasnije nastavljena.

Najavljene izmjene Zakona o radu, koje predviđaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, srozale su ionako lošu reputaciju predsjednika.

“Neću odustati jer je suviše vlada do sada odustalo. Bitka nije dobijena. Pobijedit ćemo tek kad u nizu mjeseci, kontinuirano, bude padao broj nezaposlenih. Više volim da budem zapamćen kao predsjednik koji je sproveo reforme nego predsjednik koji ništa nije uradio”, rekao je predsjednik Francuske Francois Hollande.

Zbog nedostatka parlamentarne većine, vlada je prošle nedjelje odlučila da zakon sama usvoji, zaobilazeći parlament.

“Pritisak sa ulica će vratiti demokratiju u ovu zemlju. To će se vidjeti na izborima”.

“Kada vlasti dva mjeseca neće da čuju ljude koji protestuju, ovo je jedino što može da se preduzme da bi se stvari promijenile”, poručili su građani.

I belgijski sindikalisti štrajkuju. Zaposleni u zatvorskim ustanovama zahtjevaju kraj mjera štednje i bolje uslove rada. Oni su upali danas u zgradu Ministarstva pravde u Bruxellesu i polomili više kancelarija.

Porast broja nezaposlenih i mjere štednje na kojima pod pritiskom poslodavaca insistira više vlada u EU izazivaju sve veće nezadovoljstvo građana. Događaji u Belgiji, Francuskoj ili Njemačkoj, pokazuju da ulične proteste političari ipak ozbiljnije shvataju od pregovora i skupštinskih diskusija.

tačno.net
Autor 18.5.2016. u 09:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija