Kritika na reakciju na 11. septembar: Buš stariji obračunava se sa Čejnijem i Rumsfeldom

tačno.net
Autor/ica 5.11.2015. u 17:07

Kritika na reakciju na 11. septembar: Buš stariji obračunava se sa Čejnijem  i Rumsfeldom

Piše: Johannes Korge, spiegel.de

Uredio: Ešref Zaimbegović

“Arogantni” i “tvrdoglavi”: U svojoj biografiji bivši predsjednik SAD Džordž Buš stariji oštro kritikuje vodeće ljude u vladi svoga sina. Donald Rumsfeld i Dik Čenej pogrešno su ga savjetovali nakon 11. septembra.

Dva čovjeka su odlučujuće uticali na vanjsku politiku predsjednika Džordža V. Buša poslije napada 11. septembra 2001. ministar odbrane Donald Rumsfeld i potpredsjednik Dik Čenej. Za svoj uticaj na kurs Bijele kuće sada su dobili oštre kritike od predsjednikovog oca Džordža Herberta Vokera Buša.

U svojoj novoj biografiji Buš stariji predbacuje obojici da su svojim sugestijama štetili njegovom sinu. „Reakcija na 11. septembar bila je pretvrda.“ SAD su prvo započeli u Afganistanu lov na Talibane ali su i drugi rat u Iraku opravdavali napadima od 11. septembra.

Buš stariji smatra da je njegov sin radio “najbolje što je mogao”. Međutim mora mu se predbaciti da je dao Čeneju  preveliku slobodu djelovanja. Tako je Čenej izgradio “nešto kao vlastito ministarstvo inostranih poslova”, kaže 91 – godišnji Buš. To je bila “greška predsjednika”.

I sa svojim poznatim govorom 2002. godine kada je upozoravao na ”osovinu zla” između Iraka, Irana i Sjeverne Koreje Buš junior nije sebi “napravio uslugu”.

To više nije isti Dik?

Pod Bušem starijim služio je Čenej od 1989. do 1993. kao ministar odbrane. Kasnije, kaže Buš stariji, ustanovio je značajne promjene na svome nekadašnjem pratiocu: “Postao je oštri tvrdolinijaš. Sasvim drugačiji nego Dik Čenej koga sam ja znao i sa kim sam radio.” Kao da su teroristički napadi izmjenili njegov svjetonazor: “Izgleda da je popustio tvrdim tipovima koji su htjeli da se bore protiv svega. Koji su htjeli da silom provedu naš kurs na Bliskom istoku.”

I za Rumsfelda, ministra odbrane u većem dijelu oba mandata Buša mlađeg nema otac Buš puno laskavih riječi. Označava ga kao „arogantnog čovjeka koji je štetio predsjedniku.“ Stvarno blizak sa Rumsfeldom on nikad nije bio. „Njemu nedostaje skromnost, on svoga sugovornika ne može razumjeti. Njemu više odgovara da uništava ljude.“

Čenej ne smatra da je kritikovan

O ovoj osobnoj kritici Rumsfeld se do sada nije izjasnio – Čenej međutim jeste. On ne vidi u svome (prema mišljenju starog Buša) preoštrom kursu nakon napada na World Trade Center i Pentagon nikakvu grešku. Na TV stanici Fox objasnio je: “To me čak čini i ponosnim.” Njegova agresivna reakcija na 11. septembar je i danas odobravana od mnogih ljudi.

U međuvremenu je i Buš mlađi komentarisao oštre riječi svoga oca. On ne prihvata da je bio pod uticajem Čeneja i Rumsfelda: “ja ne prihvatam njegove procjene. Ja sam donosio odluke. to je bila moja filozofija.”

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.11.2015. u 17:07