Kršćani, dalje ruke od našeg Allaha!

tačno.net
Autor 18.7.2013. u 07:01

Muslimani u Maleziji uznemireni su nakon što je prvi izaslanik Vatikana u ovoj zemlji Joseph Marino podržao ideju da kršćani u Maleziji mogu koristiti riječ “Allah”.

Izjava zvaničnika Vatikana je izazvala lavinu osuda malezijskih vlasti, a posebno nacionalističkih krugova u većinski muslimanskoj zemlji, gdje živi i značajan manjinska skupina kršćana.

Nadbiskup Joseph Marino je nakon „spornih izjava“ pozvan u ministarstvo vanjskih poslova Malezije na razgovor.

“Nadbiskupu Marinu je preporučeno da treba biti svjestan vjerskih osjećanja muslimana u Maleziji, te da je tema o kojoj je javno komentarisao još uvijek na razmatranju u Apelacionom sudu”, navedeno je u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Malezije.

Nadbiskup Marino, koji je u aprilu ove godine stigao na novu dužnost, izvinio se zbog “nesporazuma i neprijatnosti”, koje su izazvali njegovi komentari.

Međutim, pojedine muslimanske organizacije i političke grupe u Maleziji tražile su da vatikanski nadbiskup bude izbačen iz zemlje.

Inače, nadbiskup Marino je u svome prvom intervjuu u Maleziji izjavio da podržava ideju da kršćanima u toj zemlji treba biti dozvoljeno da koriste riječ “Allah”. Muslimani koji čine 60 posto populacije Malezije tvrde da kršćani žele upotrebljavati riječ “Allah” kako bi manipulisali islamskom religijom i učinili je manje značajnom.

tačno.net
Autor 18.7.2013. u 07:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija