Krvavi prosvjedi i u Venezueli, povećava se broj mrtvih

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 08:40

Krvavi prosvjedi i u Venezueli, povećava se broj mrtvih

Foto: Reuters

Ubijena je i šesta žrtva, povećava se i broj ranjenih i uhićenih otkad su prije osam dana izbili neredi, najveći nakon što je Maduro tijesno pobijedio na izborima u travnju prošle godine

CARACAS –  U četvrtak su se nastavili okršaji između sigurnosnih snaga i prosvjednika diljem Venezuele, pri čemu je ubijen jedan pristaša socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, što je šesta žrtva u nasilju koje traje već više od tjedan dana.

Maduro tvrdi da je “fašistički metak” ubio Alexisa Martineza, brata jednog socijalističkog zastupnika, u Barquismetu u središtu zemlje, prenosi Reuters. Jedan je novinar izvijestio da je Martinez pogođen u grudi dok je prolazio kraj oporbenih prosvjednika.

Povećava se i broj ranjenih i uhićenih otkad su prije osam dana izbili neredi, najveći nakon što je Maduro tijesno pobijedio na izborima u travnju prošle godine.

Prosvjednici, uglavnom studenti, traže Madurovu ostavku i optužuju njegovu vladu za nasilje, kriminal, visoku inflaciju, nestašicu i navodno ugnjetavanje oporbe.

Najteži okršaji u četvrtak bili su u saveznim državama Tachira i Merida u zapadnim Andama, gdje je posebno nemirno nakon što su početkom veljače oporbeni čelnici pozvali svoje pristaše na ulice.

U San Cristobalu, glavnom gradu Tachire, koji neki stanovnici opisuju kao “ratnu zonu”, dio trgovina ostao je zatvoren nakon što su se studenti i policija sukobili na barikadama.

Dok dio stanovnika tvrdi kako se ne usuđuje izići iz kuća zbog nasilja, vlasti tvrde da poduzimaju “posebne mjere” kako bi uspostavile red.

“Ovo nije militarizacija”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Miguel Rodriguez Torres na državnoj televiziji javljajući se iz San Cristobala. “Ovdje smo zbog velike većine naroda u Tachiri… prije nego što budemo vodili dijalog, moramo imati red”, rekao je.

Agencija AFP javlja da su vlasti u četvrtak poslale u San Cristobal padobrance, a Maduro je istodobno zaprijetio da će spriječiti emitiranje američke televizijske mreže CNN u Venezueli.

U Caracasu su u srijedu bili najveći neredi od početka prosvjeda. Oko trga Plaza Altamira u imućnijem, istočnom dijelu grada, sigurnosne snage bacale su suzavac i pucale, loveći mlade koji su bacali Molotovljeve koktele i blokirali ulice gomilama smeća. U četvrtak je u Caracasu bilo nešto mirnije, iako su se skupine oporbenih prosvjednika skupljale oko trga.

HINA

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 08:40