Kuba izglasala veća zakonska prava za građane

tačno.net
Autor 29.10.2021. u 09:18

Kuba izglasala veća zakonska prava za građane

foto: EPA-EFE

Kubanski Parlament odobrio je u četvrtak niz zakona kojima se proširuju građanska prava, u vrijeme kada je ta komunistička zemlja na udaru kritika zbog gušenja prosvjeda koji su se dogodili ranije ove godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Ustav iz 2019. godine, koji zahtijeva reforme za modernizaciju kubanskog pravosuđa i kaznenog zakona, izvor je promjena.

Međutim, navedene promjene bave se rupama u zakonu koje su identificirali aktivisti, navodeći da su se vlasti hvalile određenim zakonskim postupcima koji su nastupili nakon nezapamćenih protesta u julu.

Kubanski zastupnici i sudije kazali su da novi zakoni povećavaju zaštitu optuženih za zločine, kao i da bi trebali poboljšati transparentnost. Aktivisti, naprimjer, zahtijevaju da se optuženici obavijeste o mogućim optužbama protiv njih, te da pritvorenicima omogući pravo na odvjetnika u roku od 24 sata.

Pristup spisima

Novi zakon također omogućava građanima pristup sudskim spisima i dokumentima koji se tiču njihovih slučajeva.

Kubanski advokat i pravni analitičar Eloy Viera, koji živi u Kanadi, naglasio je da su zakoni veliki iskorak naprijed u učvršćivanju prava građana i njihovih prava na sudu.

„Ovaj zakon nudi više garancija i usuglašeniji je s međunarodnim standardima nego što je to trenutna regulativa”, kazao je Viera.

Način na koji će se ti zakoni provoditi, odredit će hoće li Kubanci doživjeti značajnije promjene u svojim zakonskim pravima ili ne, rekao je profesor na Američkom Univerzitetu u Washingtonu, William LeoGrande.

„Zakoni još uvijek zvaničnicima daju određenu diskreciju i samo vrijeme će pokazati kako će je koristiti, naročito u političkim slučajevima”, istaknuo je LeoGrande.

Hiljadu pritvorenih

Disidenti i organizacije za ljudska prava upozoravaju da je od julskih protesta, najvećih od protivvladinih skupova i revolucije Fidela Castra 1959. godine, uhapšeno više od 1.000 građana. Navode kako su neki pritvoreni bez optužnice, komunikacije i zastupanja pravnika.

Kubanska Vlada navodi da su uhapšeni u julu krivi za svoje zločine, uključujući za remećenje javnog reda, otpor uhićenju i vandalizam.

Vlada je također proglasila planirane prosvjede za 15. novembar nezakonitim, dodavši da ih finansiraju i podržavaju Sjedinjene Američke Države.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.10.2021. u 09:18