Kurdi izvojevali najveću pobjedu nad snagama IDIL-a

tačno.net
Autor 19.12.2014. u 10:25

Kurdi izvojevali najveću pobjedu nad snagama IDIL-a

Kurdi su saopćili da su probili opsadu planine Sinjar u sjevernom Iraku, gdje su vojnici IDIL-a zarobili hiljade ljudi još u augustu. Snage IDIL-a kontrolišu dijelove Iraka i Sirije, gdje su proglasili halifat.

U međuvremenu, Pentagon je saopćio da je u zračnim napadima američke vojske ubijeno nekoliko istaknutih vođa IDIL-a u Iraku. Kurdska ofanziva na snage IDIL-a s ciljem oslobađanja planine Sinjar počela je u srijedu ujutro, a bila je praćena intenzivnim zračnim napadima koalicijskih snaga. Izvedeno ih je ukupno 45.

Na tlu se protiv vojnika IDIL-a borilo oko 8.000 kurdskih vojnika, koji su uspjeli otvoriti široki koridor, a koji je omogućio zarobljenim civilima da napuste područje.

“Bila je to velika operacija koja je uspješno završena”, rekao je kancelar Sigurnosnog vijeća Kurdistana Masrur Barzani.

Kurdi su oslobodili osam sela, a pri tome su ubili oko 80 militanata. Međutim, treba još mnogo napora da se oslobodi grad Sinjar, koji se nalazi na južnom dijelu planine i pod kontrolom je IDIL-a, kao i obližnji grad Tal Afar.

klix.ba

tačno.net
Autor 19.12.2014. u 10:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija